Zanimljivosti

Na današnji dan umrla je Cvijeta Zuzorić

Na današnji dan daleke 1648. godine umrla je književnica Cvijeta Zuzorić, jedna od najpoznatijih žena Dubrovačke Republike.

Cvijeta Zuzorić, poznata i kao Flora Zuzori ili Floria Zuzzeri,  rođena je 1552. u Dubrovniku. Još kao mala s majkom Màrom i ocem Franom, trgovcem, preselila se u Anconu, te udala za bogatog plemića Bartolomea Pescionia koji je imenovan firentinskim veleposlanikom u Dubrovačkoj Republici. Po povratku u rodni grad okuplja umjetnike na svom ladanjskom zdanju u Čibači gdje vode znanstvene rasprave i razgovore o umjetnosti.

Mnogi glasoviti hrvatski i talijanski pjesnici su je slavili svojim pjesmama i posvećivali joj svoja djela – Dominko Zlatarić, Miho Monaldi, Miho Bunić Babulinov, Marin Battitore, Cesare Simoneti da Fano, Gianbattista Boccabianca, Torquato Tasso… Nikola Gučetić (Gozze) napisao je o njoj / za nju dva djela: Dialogo della Bellezza detto Antos i Dialogo d'Amore detto Antos. Oba je objavio u Veneciji 1581. godine.

Mnogi su joj nakon njena povratka u rodni grad zavidjeli i napadali je zbog zavisti ili slobodoumnosti. U obranu joj staje najbolja prijateljica i prva dubrovačka feministkinja Mara Gundulić Gučetić. U posveti napisanoj 1582., objavljenoj 1584. u predgovoru filozofskog djela njena supruga Nikole, stala je u obranu svih žena te se zatim žestoko okomila na zavidnike.

Na albumu 'Veče je naš prijatelj' Buco i Srđan su joj posvetili i pjesmu, koju možete poslušati ovdje.
 

Pročitajte još

OČARAVAJUĆ PRIZOR Duga se nadvila nad Rijeku dubrovačku

Dulist

PORUKE MATURANATA ‘I gimnazijalci i ekonomisti, a opet nikakve koristi’

Dulist.hr

JEDINSTVENA TURA Što to krije ‘Neispričani Ston’?

Dulist