AktualnoUrednički izbor

NA DANAŠNJI DAN U obrani Bosanke živote je izgubilo šest branitelja

NA DANAŠNJI DAN U obrani Bosanke živote je izgubilo šest branitelja

Na današnji dan, 9. studenog 1991. godine u obrani Bosanke život je izgubilo šest dubrovačkih branitelja. Poginuli su pripadnici ZNG-e Hamdija Kovač i Vedran Ivošević, Antonio Vatović kao pripadnik specijalne postrojbe MUP-a, Mario Pezzi kao pripadnik HV-e, pripadnik HRM-e Franci Lazibat i pripadnik djelatnog sastava MUP-a Željko Raguž, donosi Sebastijan Vukosavić u Gradoplovu Radio Dubrovnika.

Istoga dana kao civilne žrtve u Domovinskom ratu na dubrovačkom području poginuli su Niko Čupić iz Vodovađe, Antun Lang iz Dubrovnika, Luce Spremić iz Vitaljine te Marin Lučić iz Zagrude.

-U subotu 9. studenog 1991. godine, dolazi do prave eskalacije razaranja, od kada se neprestano napada područje najuže povijesne jezgre. Toga dana, u 6.50 dat je znak prestanka opće opasnosti. Već u 7.10 sati otpočeo je novi napad, neprijateljske mornarice na Lapad i Gruž, u 7.25 sati dan je znak opće opasnosti za područja Gruža i Lapada. Topovnjače su tukle nasumce. U Gruškoj luci je izgorjelo i potopljeno mnogo barki i brodova, među kojima i ‘Argolys’ i remorker ‘Delta’. Pogođeni su hoteli Dubrovnik Palace, Tirena i Libertas. Granate različitih kalibara padale su po cijelom naseljenom dijelu Lapada i Montovjerne, gdje je pogođeno više stambenih, objekata i uništeno mnogo vozila. Granate su pogodile i Biskupski dvor, Kapucinski samostan Gospe od milosrđa, Crkvu sv. Vinka Paulskog u Pilama, Sv. Križa u Gružu, Sv. Vlaha na Gorici, Gospe od milosrđa, samostan časnih sestara službenica Milosrđa na Pilama. Nakon napada na Srđ u 9.55 sati, znak opće opasnosti dan je za cijelo područje grada. Pogođeni su hoteli Belvedere i Argentina, a zapaljivim mecima se s položaja federalne armije na Žarkovici nastojalo zapaliti otok Lokrum. U 13.55 sati dva zrakoplova kasetnim bombama gađala su tvrđavu Imperial na Srđu.Tijekom svih ovih napada, poginulo je šest dubrovačkih branitelja, smrtno su stradale četiri civilne osobe, dok ih je deset lakše ili teže ozlijeđeno.
Od 7. do 15. studenoga tzv. JNA sa svojim snagama, TO Herceg Novi i Odred granične milicije Boka izveli su napade kojima su, uz potporu artiljerije, mornarice i zrakoplovnih snaga, nastojali ovladati visovima iznad Grada. U zapovijedi koju je na današnji dan, 9. studenoga 1991. godine, izdao komandant 9. VPS admiral Miodrag Jokić navodi se: ‘ovladati širim rejonom Dubrave i Rijeke dubrovačke, izbiti na liniju Žarkovica – Srđ – Strinčijera – Gradci – Komolac – Rijeka dubrovačka i uspostaviti potpunu blokadu Dubrovnika s kopna i mora i primorati neprijatelja na predaju.’ Radi iznimne težine stanja u kome se našla obrana Grada, predsjednik RH dr. Franjo Tuđman izdao je, istoga toga dana, 9. studenoga Naredbu o općoj mobilizaciji na dubrovačkom području, a Dubrovnik je radi svoje sigurnosti odlučila napustiti i europska promatračka misija. U teškim bojevima agresor je uspio zauzeti Bosanku, nanoseći dubrovačkim braniteljima velike i bolne ljudske gubitke. – ističe se u Gradoplovu Sebsatijana Vukosavića.

Pročitajte još

DUBROVNIK PAMTI SVE BRANITELJE 31. obljetnica stradanja šesnaestorice Omišana

Dulist

BIG SEE Studio Proto-Arch dobio nagradu za igralište u Mandaljeni

Dulist

OD UTORKA Stižu nove cijene goriva!

Dulist