Grad

Na današnji dan u konavoskim brdima poginuo je Ron Brown

Na današnji dan u konavoskim brdima poginuo je Ron Brown

Na današnji dan, 3. travnja 1996. godine, u konavoskim brdima srušio se američki vojni zrakoplov u kojem je bio tadašnji ministar trgovine SAD-a Ron Brown i delegacija s još 34 osobe, koja se u Dubrovniku trebala sastati s hrvatskim dužnosnicima.

Zbog navodne greške u navigaciji uslijed velikog nevremena zrakoplov tipa Boeing 737, preuređen za vojne svrhe, udario je u konavosko brdo Sveti Ivan. U Dubrovniku je povodom prve obljetnice nesreće otvoren muzej Memorijalna kuća Ronalda Browna. Lokalitet ove najteže zrakoplovne nesreće na dubrovačkom području danas je označen desetmetarskim križem od čelika, zapisat će Sebastijan Vukosavić u ‘Gradoplovu’.

Ron Brown rođen je u Washingtonu, a odrastao u New Yorku u obitelji Afroamerikanaca srednje klase. Studirao je na Midllebury Collegeu. Služio je vojni rok u Južnoj Koreji i Europi, oženio se i završio studij prava. Radio je kao odvjetnik i lobist, imao je funkcije u Demokratskoj stranci, a uspješno je sudjelovao i u predsjedničkoj kampanji Billa Clintona, koji ga je nakon pobjede na izborima 1993. godine imenovao ministrom trgovine.

Foto: Gradoplov

Pročitajte još

[FOTO] Vrtlarovi djelatnici u proljetnom uređenju grada

Dulist

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist