Zanimljivosti

NA DANAŠNJI DAN ‘Stara bolnica’ 1888. otvorila svoja vrata

NA DANAŠNJI DAN 'Stara bolnica' 1888. otvorila svoja vrata

Na današnji dan, 28. lipnja 1888. godine, otvorena je tada nova bolnica na predjelu Šiškovo u blizini Boninova, generacijama znana kao ‘Stara bolnica’, donosi Sebastijan Vukosavić u Gradoplovu Radio Dubrovnika.

Naime, kako se ističe u Gradoplovu, više od dva stoljeća Hospital milosrđa bio je smješten unutar zidina, uz glavnu ulicu. Katastrofalni potres iz 1667., koji je znatno promijenio izgled grada, potaknuo je selidbu nahodišta u predgrađe Pile.

-Kuga sluškinja iz 1691., koja je započela u nahodištu, mogla je imati stanoviti utjecaj na još jednu selidbu hospitala. Nahodište je od 1699. do 1888. djelovalo u preuređenoj zgradi Marina Vlahova na Pilama. Centralizacija medicinskih ustanova u okviru bolnice slijedila je novi način viđenja gradskog prostora. Ubrzo nakon izgradnje 1888. godine dubrovački brefotrofij preselio je u zgradu nove bolnice na Boninovu. Kamen temeljac na predjelu Šiškovo u blizini Boninova položen je 21. travnja 1886. Preseljenje u novu bolnicu izvršeno je dvije godine kasnije, na današnji dan, 28. lipnja 1888. godine. Brefotrofij je prvi put od osnutka smješten izvan komercijalnog dijela grada u relativnu tišinu bolnice okružene zelenilom, u kojoj je ostao do ukinuća odlukom Oblasnog odbora tadašnje Dubrovačke županije 1927. godine – navodi se u Gradoplovu.

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist