Natrag
20.4.2019 02:37

facebook

twitter

google

rss

dulist

Na današnji dan snimljena ‘tamna strana Mjeseca’

7.10.2013 @ 19:04 Mia Njavro Zanimljivosti

Podijelite:

Na današnji dan 1959. godine čovječanstvo je po prvi put dobilo priliku vidjeti kako izgleda 'tamna strana Mjeseca'. Kako to? Radi se o tome da je Mjesec, zbog približne sinkroniziranosti rotacije, uvijek okrenut prema Zemlji jednom svojom stranom.

Točnije, sa Zemlje se može vidjeti otprilike 59 posto mjesečeve površine zbog libracije. Drugu stranu Mjeseca, koju se ne može vidjeti sa Zemlje, točnije je zvati 'udaljena strana Mjeseca' nego 'tamna strana Mjeseca' jer ta strana također dobiva jednaku količinu sunčeve svjetlosti kao i strana okrenuta prema nama, ali u drugim razdobljima.

Prve snimke udaljene strane Mjeseca snimila je na današnji dan 1959. godine sovjetska sonda Luna 3. Fotografije su izazvale priličnu senzaciju, jer se pokazalo da se ta strana Mjeseca znatno razlikuje od one vidljive sa Zemlje. Naime, udaljena strana Mjeseca nema ni približno toliko Mjesečevih mora (tamnih zaravni nastalih izlijevanjem lave). Naprotiv, na udaljenoj strani krateri su gušće raspoređeni, piše portal Dnevno.hr.

Zanimljivo je da su sovjeti imenovali mnogo formacija na udaljenoj strani Mjeseca, jednostavno zato što su je prvi proučavali. Recimo, jedno od rijetkih mora na toj strani zove se Moskovsko more (Mare Moscoviense).

Gotovo je nevjerojatan podatak da do danas nije napravljeno nijedno uspješno slijetanje na udaljenu stranu Mjeseca. Sva su slijetanja i istraživanja izvršena na strani okrenutoj prema Zemlji, većinom zbog lakše izravne telekomunikacije s letjelicama. Inače, na udaljenu stranu Mjeseca pala je od ljudskih objekata samo američka letjelica Ranger 4, ali tako da se neplanirano srušila i nije poslala nikakve podatke na Zemlju.

Komentari

O autoru: Mia Njavro

Diplomirana novinarka i magistrica komunikologije. U slobodno vrijeme pišem, u radno vrijeme pišem. Prestala sam skupljati salvete, a najčešće se bavim temama od životne važnosti, kao što su filmovi, glazba i društveni mediji.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana