Grad

NA DANAŠNJI DAN Sjeverni dio grada oslobođen plaćanja za gradnju kanalizacije

NA DANAŠNJI DAN Sjeverni dio grada oslobođen plaćanja za gradnju kanalizacije

Veliko vijeće donijelo je 1. ožujka 1436. odluku od jedanaest točaka o definitivnom uređenju gradske kanalizacije, između ostaloga naglašavajući potrebu da se, nakon popisa svih jama i nužnika u Gradu, u roku od godine dana u svakoj kući mora napraviti nužnik i pilo, tako da se u kloaku slijeva samo kišnica, a nipošto nečist iz kuća.
Dubrovačka kanalizacija iz XV. stoljeća i danas se svrsishodno koristi, uz, naravno, nužne i neophodne nadopune. Ona je uglavnom onakva kakvu su je Dubrovčani napravili prije 500 godina.
Na današnji dan, 3. ožujka 1477. odlukom Malog vijeća sve kuće u sjevernom dijelu grada oslobođene su bilo kakvog plaćanja za izgradnju kanalizacije. Naime, nakon što je 1436. donesena odluka o konačnom uređenju gradske kanalizacije, tri godine kasnije odlučeno je da stanovnici sjever­nog dijela grada plaćaju gradnju kanalizacijske mreže razmjerno vrijednosti kuće. No, kako je ovaj dio grada bio napučen uglavnom siromašnim življem, prethodna odluka da stanovnici tog dijela grada plaćaju gradnju kanalizacijske mreže razmjerno vrijednosti kuće, izmijenjena i odlučeno je o njihovom oslobođanju bilo kakvog plaćanja za izgradnju kanalizacije.

Iz tiskanog izdanja duLista od 27. veljače, Gradoplov Sebastijana Vukosavića

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist