Zanimljivosti

Na današnji dan rođen je Gundulić

Na današnji dan daleke 1589. rođen je veliki dubrovački pjesnik, epik, lirk i dramatik Ivan Gundulić, Mačica, kao najstariji sin Frana Gundulića, carskog generale, i Džive Gradić.

Priznati aristokrat obrazoao se u Dubrovniku, gdje 1608. godine postaje član Velikog vijeća, te, nastavljajući obiteljsku tradiciju, obavlja više državno-administrativnih službi u Dubrovniku i okolici.
Tako je dva puta je bio knez u Konavlima, 1615. i 1619. godine, dok je u Dubrovniku uglavnom obavljao pravničke poslove. 1628. oženio se Nikom Sorkočević s kojom je imao tri sina.

Njegov književni rad počeo je pisanjem drama u stihu i vjerojatno, pjesama. Najčešći stih Gundulićevih djela jest osmerac, a strofa katren, no javljaju se i drugi oblici (dvostruko rimovani dvanaesterac).
Ivan Gundulić stekao je književnu slavu još za života, a u preporodno je doba dobio status kanonskoga pisca starije hrvatske književnosti, a najpoznatija djela su mu Suze sina razmetnoga (religiozna poema), Dubravka (pastoralna idilična igra) i Osman (povijesno junački ep.

Umro je u Dubrovniku, u 49. godini života.

Pročitajte još

ALARM ZBOG ZMIJE Zatonski vatrogasci intervenirali zbog kravosasa

Dulist

‘GRADA GLADAN’ Važno je odrediti identitet naših javnih prostora

Dulist

Bivši Jugaš spasio od utapanja desetoro kupača

Dulist