Natrag
19.2.2019 22:43

facebook

twitter

google

rss

dulist

Na današnji dan rođen je Gundulić

8.1.2016 @ 15:00 Dulist Zanimljivosti

Podijelite:

Na današnji dan daleke 1589. rođen je veliki dubrovački pjesnik, epik, lirk i dramatik Ivan Gundulić, Mačica, kao najstariji sin Frana Gundulića, carskog generale, i Džive Gradić.

Priznati aristokrat obrazoao se u Dubrovniku, gdje 1608. godine postaje član Velikog vijeća, te, nastavljajući obiteljsku tradiciju, obavlja više državno-administrativnih službi u Dubrovniku i okolici.
Tako je dva puta je bio knez u Konavlima, 1615. i 1619. godine, dok je u Dubrovniku uglavnom obavljao pravničke poslove. 1628. oženio se Nikom Sorkočević s kojom je imao tri sina.

Njegov književni rad počeo je pisanjem drama u stihu i vjerojatno, pjesama. Najčešći stih Gundulićevih djela jest osmerac, a strofa katren, no javljaju se i drugi oblici (dvostruko rimovani dvanaesterac).
Ivan Gundulić stekao je književnu slavu još za života, a u preporodno je doba dobio status kanonskoga pisca starije hrvatske književnosti, a najpoznatija djela su mu Suze sina razmetnoga (religiozna poema), Dubravka (pastoralna idilična igra) i Osman (povijesno junački ep.

Umro je u Dubrovniku, u 49. godini života.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana