Aktualno

Na današnji dan rođen je Đuro Pulitika

Na današnji dan rođen je Đuro Pulitika

Na današnji dan, 1922. u selu Bosanka rođen je veliki dubrovački slikar Đuro Pulitika.

-Osnovnu i srednju školu završava u Dubrovniku. Godine 1941. upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Napušta je 1943., ali se ponovo vraća 1945. Ostaje do 1947. kada je ponovo, bespovratno, napušta.

Nakon povrataka u Dubrovnik, u domu Koste Strajnića upoznaje slikara Petra Lubardu. Na njegov poziv odlazi u Cetinje te upisuje Umjetničku školu koju završava 1950. godine. Zajedno s Antunom Maslom i Ivom Dulčićem, Pulitika je činio poznati dubrovački slikarski trolist. Prvi put samostalno izlaže 1953. g. u Salonu LIKUM-a u Dubrovniku. Do kraja života izlagao je na više od 50 samostalnih izložbi (Dubrovnik, Split, Zagreb, Milano, Rim, Pariz, New York…) te na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu.

Dobitnik je niza nagrada, diploma i odličja. Godine 1993. dobiva Nagradu Grada Dubrovnika za životno djelo, a Nagradu Vladimir Nazor, također za životno djelo, primio je 1997. godine.

Đuro Pulitika umro je 14. prosinca 2006. godine u Dubrovniku. Umjetnička galerija Dubrovnik ima tu čast da je njegov Atelijer od 2008. jedan od njezinih izložbenih prostora! – zapisali su iz Umjetničke galerije povodom Pulitikina rođendana te priložili sliku koja se nalazi u fundusu UGD te je jedno od Pulitikinih poznatijih djela.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist