Zanimljivosti

NA DANAŠNJI DAN Prisjetimo se ciklone Luce koja nas je okovala ledom

NA DANAŠNJI DAN Prisjetimo se ciklone Luce koja nas je okovala ledom

Iako su nas ovog tjedna ‘pogodile’ niske temperature zraka, padalina nije bilo pa nam se nije ni ponovio scenarij od prije dvije godine.

Naime, na današnji dan 2017. godine ciklona Luce je na dubrovačko područje donijela snijeg, buru i hladnoću, a Dubrovnik je toga dana bio najhladniji grad na Jadranu.

-Nije veliko iznenađenje kada na Sv. Iliji na Pelješcu padne snijeg, no ovoga je puta pao i na područjima nižim od 500 metara nadmorske visine, a zabijelio je i nekoliko naseljenih područja. U najvišim predjelima poluotoka palo je preko 20 cm snijega. Do jutra se fronta proširila do juga Jadrana gdje su oborine bile i najintenzivnije. U Konavlima je pao obilniji snijeg, a snježnih pahulja je bilo i uz more u Dubrovniku i Cavtatu, ali se snijeg nije zadržavao – naveli su te 2017. godine na portalu Crometeo.

Donijeli su i podatke o tadašnjim oborinama: 60 mm je (do 19 sati) palo na postaji Dubrovnik Ćilipi. U Komiži je palo 26.8 mm, Dubrovniku 24 mm, Zadru Zemunik 16 mm, Zadru Puntamika 15, na Hvaru 10.8 mm, a u Makarskoj i Šibeniku 8 mm.

Nakon prolaska fronte jačao je i vjetar, u unutrašnjosti sjeverac, a na Jadranu bura, osobito poslijepodne i navečer. Najjači udari bure izmjereni do večernjih sati tog 5. siječnja 2017. godine su bili: Most Pag i Prevlaka 145 km/h, Jasenice 130 km/h, Dubrovnik i Most Krk 125 km/h, Šibenik 95 km/h, Knin, Mali Lošinj i Zadar 90 km/h, Split 80 km/h…

Dan kasnije bura je stvorila brojne poteškoće, dio stanovnika ostao je i bez struje, a udarima bure nije odoljela niti automatska postaja DHMZ-a na Prevlaci. Sedmog siječnja Dubrovnik se produbio na -5 dok je meteorološka stanica u Čilipima izmjerila -6,3 stupnja Celzijeva čime je srušen rekord iz 1985. godine (-6.0°C od 19.2.1985. godine). Kako je to izgledalo u Dubrovniku pogledajte ovdje.

Hladno vrijeme nastavilo se i idućih dana, a 11. siječnja prekrio nas je bijeli pokrivač.

 

 

Pročitajte još

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist

SRIJEDA Pričaonica i radionica uskrsnih ukrasa za najmlađe

Dulist

U SAMOSTANU U PRIDVORJU Preduskrsne radionice za djecu

Dulist