Sport

NA DANAŠNJI DAN Prije 92 godine Jugaši odigrali prvu utakmicu!

NA DANAŠNJI DAN Prije 92 godine Jugaši odigrali prvu utakmicu!

Na današnji dan 1924. godine na Porporeli momčad Juga odigrala je svoju prvu službenu utakmicu protiv Penatura.

Naime, povijest VK Juga počela se pisati 1923. godine, kada je pri novoosnovanom dubrovačkom sportskom društvu Jug utemeljena vaterpolo sekcija, ponajprije zaslugom Rudija Reša, poznatog plivača i vaterpolista sa Sušaka, a uz pomoć Pera Kolića i Tonča Nardellija. Na Dančama su  organizirana prva natjecanja u plivanju i vaterpolu.

Prva službena utakmica odigrala se 28. lipnja 1924. godine, na Porporeli, gdje su se sastale momčadi Juga i Penatura. Rezultat je bio 3:0 za Jug, za koji su nastupili Drobnić, Merlo, Zakarija, Reš, Zlošilo, Depolo i Brajida, koji je dao sva tri gola.

Već sljedeće, 1925. godine, u svom prvom nastupu na državnom prvenstvu igranom u Splitu, Jug osvaja prvi naslov državnog prvaka. Gruška riva bila je mala za primiti sve Dubrovčane koji su došli skupa s jugašima proslaviti prvi naslov prvaka u povijesti dubrovačkog sporta.

Počevši od 1925. godine, uslijedio je niz od 13 uzastopnih naslova prvaka države. Sve do 1961. godine i otvaranja bazena u Gružu Jugaši su nastupali i trofeje osvajali u starom gradskom Portu. Nakon Drugog svjetskog rata, ‘zlatna’ razdoblja bila su početkom pedesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća. U samostalnoj Hrvatskoj Jug je 12 puta bio prvak – 2000. i 2001., od 2004. do 2007., od 2009. do 2013. te 2016. godine.

Izvor: www.jug.hr

 

Pročitajte još

POBJEDA ZA SQUARE! U napetoj utakmici svladali Olmissum

Dulist

SVI ZA SQUARE! Crveno plavi večeras igraju polufinale HMNL

Dulist

[FOTO] Startao Elafiti slalom, spektakl prati i Ivica Kostelić

Dulist.hr