Natrag
16.1.2019 19:30

facebook

twitter

google

rss

dulist

Na današnji dan Hrvatska je ušla u Ujedinjene narode

22.5.2018 @ 13:45 Dulist Zanimljivosti

Podijelite:

Republika Hrvatska je 22. svibnja 1992. godine, na preporuku Vijeća sigurnosti i jednoglasnom odlukom Opće skupštine UN-a, primljena u članstvo Ujedinjenih naroda.

Taj je čin, u jeku ratnih stradanja, obrane suvereniteta i cjelovitosti države, imao značaj ključne diplomatske pobjede koja je osigurala globalno priznanje obnove hrvatske državnosti i učvršćivanje međunarodnog položaja Hrvatske u zajednici neovisnih i ravnopravnih država.

Tijekom 26 godina članstva, Hrvatska je prošla složen put od rata i agresije, primateljice međunarodne razvojne pomoći na čijem se području nalazilo nekoliko mirovnih misija Ujedinjenih naroda, do države koja je zaokružila svoj teritorijalni integritet te postala pružateljica pomoći i ima vlastite postrojbe u mirovnim misijama i operacije UN-a diljem svijeta. U Ujedinjenim narodima Hrvatska je ostvarila niz značajnih rezultata: bila je nestalna članica Vijeća sigurnosti i sudjelovala u radu brojnih prestižnih tijela organizacije poput Gospodarskog i socijalnog vijeća i Komisije za izgradnju mira. Hrvatske je trenutno članica Vijeća za ljudska prava, jednog od najvažnijih tijela u sustavu UN-a koje promiče demokratske vrijednosti, poštivanje ljudskih prava i temeljne ljudske slobode.

Hrvatska aktivno sudjeluje u svim segmentima rada UN-a, a hrvatski diplomati, vojnici i policajci za svoj rad redovito dobivaju visoke ocjene, pridonoseći postizanju mira u svijetu i međunarodnom ugledu RH. Jedan od simbola sjedišta UN-a u New Yorku je i brončani konjanički spomenik „Mir“ kipara Antuna Augustinčića, poklona Republike Hrvatske Ujedinjenim narodima.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana