Aktualno

NA DANAŠNJI DAN 28. obljetnica osnutka 163. dubrovačke brigade HV

NA DANAŠNJI DAN 28. obljetnica osnutka 163. dubrovačke brigade HV

Dana 13. veljače 2020. obilježavamo 28. obljetnicu osnutka 163. dubrovačke brigade HV.

Temeljem zapovijedi Ministra obrane RH Gojka Šuška od 13. veljače 1992. godine formira se 163. brigada Hrvatske vojske. Time je ukinut 75. samostalni bataljun 4. brigade ZNG, a nositelj osnivanja brigade je Zapovjedništvo OZ Split. Popuna brigade je izvršena pripadnicima 1. bojne 116. brigade HV, 75. samostalnog bataljuna i neraspoređenim vojnim obveznicima koji su se vodili u evidenciji Ureda za obranu Dubrovnika.

Postrojba je sudjelovala u obrani Grada u potpunom okruženju, a imala je dvije pješačke bojne, TRD, PZO, te od travnja 1992. dobivanjem oklopnih sredstava, oklopnu satniju, a nabavom više sredstava uspostavlja se i sustav zračne obrane.

Tijekom borbi s ‘Hercegovačkim korpusom’ u akciji oslobađanja hrvatskog Juga brigada je podizala svoju borbenu spremnost i izrasla u značajnu snagu Hrvatske vojske na ovom ratištu. Zahvaljujući svim svojim zapovjednicima, iskustvu pripadnika prve postrojbe ZNG, te velikom broju dragovoljca 163. brigada je početkom 1993. bila jedna od najjačih pričuvnih postrojbi HV, a brojila je više od 3500 vojaka. (Varina Jurica Turk)

-Muzej Domovinskog rata Dubrovnik čestita svim pripadnicima 163. dubrovačke brigade HV 28. obljetnicu osnutka – ističu iz Muzeja Domovinskog rata.

Pročitajte još

OPREZNO POD DUBOM! Mnogi i dalje ignoriraju novu prometnu regulaciju

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist