Aktualno

NA CARNIVALU I ŠEST HRVATA Lakić: Ne moraju u samoizolaciju, ali se trebaju paziti idućih 14 dana

NA CARNIVALU I ŠEST HRVATA Lakić: Ne moraju u samoizolaciju, ali se trebaju paziti idućih 14 dana

U grušku je luku ove srijede u jutarnjim satima uplovio kruzer Carnival Magic sa 761 pomorcem. Među njima je i šest državljana Republike Hrvatske, uključujući i jednog stanovnika naše županije. Naši državljani neće morati ići u samoizolaciju, već će se morati pridržavati epidemioloških mjera i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Njima, ali i stranim državljanima, letke s preporukama i mjerama uručili su policijski službenici postaje Pomorske policije Dubrovnik nakon obavljene ulazne granične kontrole, rekao je to načelnik PU DN Ivan Pavličević.

– Naši državljani ne moraju biti u klasičnoj samoizolaciji, koja je vrijedila do prije nekoliko dana, već se moraju pridržavati mjera navedenih u tom letku, odnosno da ostvaruju što manje kontakata i izlazaka – rekao je načelnik Pavličević.

-Bilo bi dobro da ih se drže mjera HZJZ-a, a to su mjere de facto samoizolacije. No, neće biti vođeni u registru kao osobe koje su pod samoizolacijom. Trebaju se paziti idućih 14 dana, u smislu monitoriranja svojih respiratornih simptoma te povišene temperature i da ne izlaze iz mjesta stanovanja, osim nužnih izlazaka. I ako izlaze, moraju nositi maske i držati se distance i higijenskih mjera. Dakle, sve mjere koje smo cijelo vrijeme zagovarali. Iako, oni su već mjesec i pol na moru, tako da nisu bili u kontaktu s kopnom, ali bilo bi dobro da drže mjera predostrožnosti drže 14 dana – istaknuo je ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić. Dakle, nad njima se neće vršiti kontrola. ‘O njima ovisi hoće li se pridržavati mjera’, dodao je.

Strani državljani će kroz iduća dva do tri dana biti upućeni u svoje matične države, bez zadržavanja u Republici Hrvatskoj, rekao je Lakić.

Kako smo već pisali, veći dio putnika ići će autobusima do Zračne luke Dubrovnik. Naime, uspostavit će se zračni most s Rumunjskom i Ukrajinom. U srijedu će biti organizirana dva charter leta za Bukurešt, a već u četvrtak tri leta za glavni grad Ukrajine Kijev.

Manji dio pomoraca će putovati autobusima ili kombijima u svoje države, u organizaciji agencija. Riječ je državljanima Europske unije, kao što su Talijani, Slovenci i Mađari te pomorcima iz naših susjednih država – Crne Gore, BiH i Srbije.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist

Vodovod rješava alternativnu opskrbu Grada vodom

Dulist

OPREZNO POD DUBOM! Mnogi i dalje ignoriraju novu prometnu regulaciju

Dulist