Aktualno

NA ADRESU MINISTARSTVA STIŽU ZAHTJEVI Osam dubrovačkih škola zatražilo zapošljavanje spremačica

NA ADRESU MINISTARSTVA STIŽU ZAHTJEVI Osam dubrovačkih škola zatražilo zapošljavanje spremačica

Epidemiološka slika u Hrvatskoj se popravlja. U četvrtak zabilježeno je 234 nova slučaja koronavirusa što je znača­jan pad u odnosu na kolovoz kad je nji­hov broj rastao iznad 300. Ipak, mjere na snazi zahtijevaju prilagodbu brojnih djelatnosti među kojima je i ona obra­zovno-odgojna. Školske ustanove ulažu dodatne napore kako bi zadovoljile postavljen standard Nacionalnog sto­žera Civilne zaštite Republike Hrvatske. Nameće se stoga potreba za dodatnim kadrom, u prvom redu spremačicama. Slijedom toga Ministarstvo obrazova­nja i znanosti donijelo je odluku kojoj se omogućuje njihovo zapošljavanje na određeno.
Kvadratura nije mjerilo
— Ministarstvo je zaprimilo više od 450 zahtjeva za zapošljavanjem spremačica zbog potrebe pojačanih mjera održa­vanja higijene za vrijeme epidemije COVID-19 i to na 60 dana bez raspisiva­nja natječaja ili na 6 mjeseci s raspisiva­njem natječaja. Zahtjevi se žurno obra­đuju s tim da ističemo kako zahtjevi i dalje pristižu – poručili su na upit DuLi­sta. Kako stoji u njihovom odgovoru, čak osam dubrovačkih škola zatražilo je dodatnu pomoć, a pri predaji zahtjeva bili su obvezni navesti površinu koju je nužno čistiti, rade li spremačice u smje­nama te koliko ih je već angažirano.
U Umjetničkoj školi Luke Sorkoče­vića, kako nam je kazao tamošnji rav­natelj Slobodan Begić, u potrazi su za još dva para ruku. Trenutno, sukladno dosadašnjoj praksi, kod njih djeluju četiri spremačice – tri u matičnoj školi i jedna na slikarskom odjelu. Već dulje vrijeme, ističe Begić, međutim, pokuša­vaju ukazati kako kvadratura, u ovom slučaju oko pet tisuća metara četvor­nih, nije mjerilo već broj učenika i smjena kojih je kod njih tri. U punom nastavnom procesu počinju u osam sati ujutro i vrata škole zatvaraju u devet sati navečer. Dio predmeta prenose na subotu koja je neradni dan.
Povećan opseg posla
Zbog svega navedenog neophodno im je pojačanje. ‘Inače nećemo moći pro­vesti sve što je zacrtano’, priznaje Begić. Jednakog su razmišljanja u OŠMarina Držića gdje je svih sedam spremačica zbog kontakta sa zaraženim doma­rom u samoizolaciji. Za sada nastava, objašnjava nam ravnateljica Zrinka Capor, funkcionira online, a s pone­djeljka, nadaju se povratku u učionice. Ministarstvu su uputili zahtjev za još jednom djelatnicom koja bi pomogla u čišćenju zatvorenih prostora površine 5.340 metara i školskog dvorišta od koji tri tisuće metara četvornih.
— Ona bi radila u školi za djecu s posebnim potrebama. Ukupno imamo 578 učenika i oko 100 zaposlenika pa bi nam to uvelike olakšalo situaciju – navela je za DuList Capor. Mada u OŠLapad isprva nisu namjeravali anga­žirati dodatnu djelatnicu, ravnateljica Nikolina Soko, poručila nam je kako su nakon sastanka sa šest spremačica zaključili kako će zahtjev resornom ministarstvu ipak poslati. S obzirom na veličinu ustanove još jedan par ruku bi im dobro došao. Spremačice u Lapadu inače, navodi, rade u dvije smjene.
Obuhvat posla im se utoliko povećao jer poslije čišćenja više od četiri tisuće metara moraju poprskati dezinfek­cijskim sredstvom. Pri tome važno je napomenuti kako ne ulaze u razrede. To je, ističe Soko, strogo zabranjeno. Učionice se dakle čiste po odlasku uče­nika te nastavnog osoblja. Naglasak je, podvlači, na smanjenom kontaktu pa se nastava održava u blok satovima, a đaci čitavo vrijeme moraju sjediti na istom mjestu. Također, van funkcije je sportska dvorana čije bi im pak sva­kodnevno održavanje oduzelo dobar dio dana.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 16. rujna 2020.

Pročitajte još

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist