Aktualno

Muzeji zbog turističke kartice izgubili milijun

Muzeji zbog turističke kartice izgubili milijun

Dubrovački muzeji lani su uprihodili milijuna kuna manje

'zahvaljujući' turističkoj kartici – velikom projektu gradonačelnika Andra Vlahušića, kojim se novac, eto, slijeva umjesto u ustanove koje se posjećuju u gradski proračun.

Milijunski gubitak Dubrovačkih muzeja spominje se, naime, u izvješću o radu ove ustanove za 2011. koji će se u četvrtak naći pred gradskim vijećnicima.
No, zanimljivo je spomenuti kako su Muzeji lanjsku godinu poslovali s gubitkom od skoro 800 tisuća kuna. Minus je doduše pokriven viškom prihoda prenesenih iz 2010. (i tog viška para još je ostalo oko 1,2 milijuna kuna), no da se uprihodio milijun, koji je preusmjeren u gradsku blagajnu, dobio bi se i višak prihoda.
Naime, u 2011. godini Muzeji su ostvarili manjak prihoda nad rashodima u iznosu od 780 541 kunu. Ostvareni manjak je pokriven iz prenesenog viška iz prethodne godine, koji je iznosio nešto više od 2 milijuna kuna, pa se i u ovu, 2012. prenosi višak od 1¸,2 milijuna kuna.
Evo kako je manjak prihoda od poslovanja objasnila ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać:
– Manji prihod od poslovanja na tržištu u odnosu na prethodnu godinu rezultat su smanjene prodaje muzejskih ulaznica zbog uvođenja turističke kartice u razdiobi čijih prihoda Dubrovački muzeji ne sudjeluju (po realnoj procjeni gubitaka po ovoj stavki uzmemo li ukupan broj posjetitelja temeljem turističke kartice koji u izvještajnom razdoblju iznosi 36 912, nenaplaćeni prihodi od ostvarenog posjeta iznose oko 1,000.000,00 kuna) – objašnjenje je ravnateljice Vilać.
Dakle, da nema turističke kartice, posjetitelji bi ulaznice plaćali direktno Dubrovačkim muzejima koji bi na taj način ostvarili prihode. Milijun kuna može se tako nazvati i propuštenom dobiti, koju su muzeji propustili zbog projekta, koji je, prisjetimo se, i sam izgubio milijun kuna- zarađen je milijun manje nego se najavljivalo, dakle očekivalo. 

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist