Natrag
19.2.2019 01:46

facebook

twitter

google

rss

dulist

Muzeji zbog turističke kartice izgubili milijun

23.4.2012 @ 10:38 Andrea Falkoni Račić Aktualno

Podijelite:

Dubrovački muzeji lani su uprihodili milijuna kuna manje

'zahvaljujući' turističkoj kartici – velikom projektu gradonačelnika Andra Vlahušića, kojim se novac, eto, slijeva umjesto u ustanove koje se posjećuju u gradski proračun.

Milijunski gubitak Dubrovačkih muzeja spominje se, naime, u izvješću o radu ove ustanove za 2011. koji će se u četvrtak naći pred gradskim vijećnicima.
No, zanimljivo je spomenuti kako su Muzeji lanjsku godinu poslovali s gubitkom od skoro 800 tisuća kuna. Minus je doduše pokriven viškom prihoda prenesenih iz 2010. (i tog viška para još je ostalo oko 1,2 milijuna kuna), no da se uprihodio milijun, koji je preusmjeren u gradsku blagajnu, dobio bi se i višak prihoda.
Naime, u 2011. godini Muzeji su ostvarili manjak prihoda nad rashodima u iznosu od 780 541 kunu. Ostvareni manjak je pokriven iz prenesenog viška iz prethodne godine, koji je iznosio nešto više od 2 milijuna kuna, pa se i u ovu, 2012. prenosi višak od 1¸,2 milijuna kuna.
Evo kako je manjak prihoda od poslovanja objasnila ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać:
– Manji prihod od poslovanja na tržištu u odnosu na prethodnu godinu rezultat su smanjene prodaje muzejskih ulaznica zbog uvođenja turističke kartice u razdiobi čijih prihoda Dubrovački muzeji ne sudjeluju (po realnoj procjeni gubitaka po ovoj stavki uzmemo li ukupan broj posjetitelja temeljem turističke kartice koji u izvještajnom razdoblju iznosi 36 912, nenaplaćeni prihodi od ostvarenog posjeta iznose oko 1,000.000,00 kuna) – objašnjenje je ravnateljice Vilać.
Dakle, da nema turističke kartice, posjetitelji bi ulaznice plaćali direktno Dubrovačkim muzejima koji bi na taj način ostvarili prihode. Milijun kuna može se tako nazvati i propuštenom dobiti, koju su muzeji propustili zbog projekta, koji je, prisjetimo se, i sam izgubio milijun kuna- zarađen je milijun manje nego se najavljivalo, dakle očekivalo. 

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana