Zanimljivosti

MUZEJ ZA UMJETNOST I OBRT Izložba koja na jedinstven način povezuje Konavoke i Navaho Indijanke

Na prvi pogled dva nespojiva svijeta i dvije različite kulture – žene iz Konavala i Navaho Indijanke, no izložba u Muzeju za umjetnost i obrt ih itekako spaja. 

Baštinska izložba, koja nam iznova pokazuje kako postoji univerzalna svijest da se vezovima i tkaninama čuva tradicija, naslova je ‘Utkane poruke’ (Vowen Messages), a nasala je u organizaciji Hrvatsko-američkog društva prijateljstva.

-Projekt smo osmislili u suradnji s Muzejom Američkih Indijanaca u Washingtonu i dogovorili smo da ćemo tematski povezati situaciju u Hrvatskoj s onom u Americi – tradiciju, očuvanje baštine i korištenje autohtonih motiva u modernom izričaju rekla je za HRT predsjednica Hrvatsko-američkog društva prijateljstva Marina Ljubičić, dok je voditelj projekta Goran Stojanović pojasnio da, kako su Dubrovkinje imale nakit, tako je kod Konavoka to vez – i to svileni vez kroz koji na svoj način izražavaju osobnosti, posebnosti područja na kojem žive te tradiciju.

S druge strane, tkalje iz naroda Navaho čine istu stvar… A više o ovom važnom događaju potražite ovdje.

Foto: Hrvatsko-američko društvo prijateljstva

 

Pročitajte još

VELIKAN HRVATSKOG GLUMIŠTA Gospar Miše Martinović slavi 94. rođendan!

Dulist

Buduće mame, imate pitanja ili sumnje? Posjetite radionicu ‘Porod bez straha’!

Dulist

KRASNE, UKUSNE I MIRISNE Jesmo li zaboravili na nespole?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija