Kultura

MUZEJ HERCEGOVINE Djela Atanasija Popovića na posudbi iz Umjetničke galerije Dubrovnik

MUZEJ HERCEGOVINE Djela Atanasija Popovića na posudbi iz Umjetničke galerije Dubrovnik

U Muzeju Hercegovine je otvorena izložba Atanasija Popovića, slikara rođenog u Trebinju koji je cijeli svoj radni vijek, od završetka likovne akademije u Beču do svoje smrti, 28 godina života, proveo u Dubrovniku. Djela iz njegovog iznimno plodnog opusa nalaze se u privatnim kolekcijama po Dubrovniku i u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik koja je, uz Umjetničku galeriju Bosne i Hercegovine, posudila pet djela za ovu veliku izložbu.

Povod ove izložbe je sedamdeseta obljetnica slikareve smrti. Po obimu slika s motivom Dubrovnika, Boninova i Danača, Župe dubrovačke i Primorja, Atanasija Popovića možemo smatrati jednim od najplodnijih umjetnika.

Poštujući uobičajenu muzejsku praksu, Umjetnička galerija Dubrovnik redovito posuđuje djela iz svog fundusa drugim muzejima i ustanovama u Hrvatskoj i šire.

BIOGRAFIJA:

Atanasije Popović je rođen 30. siječnja 1885. godine u Trebinju. Studirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču kod profesora J. Jungwirtha.
Poslije Prvoga svjetskog rata kratko je vrijeme živio u Đakovu, a od 1920. godine trajno u Dubrovniku pa je većina motiva iz njegovog opusa inspirirana Dubrovnikom i dubrovačkom svakodnevicom. Slikao je portrete, krajolike i mrtve prirode. Najranija djela odaju utjecaj bečkog akademizma. U kasnijim godinama formalno usvaja način impresionista. Umro je 8. listopada 1948. godine u Dubrovniku.

Pročitajte još

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist