Aktualno

MUZEJ DOMOVINSKOG RATA Na Srđu doznajte nove povijesne činjenice o Oluji

MUZEJ DOMOVINSKOG RATA Na Srđu doznajte nove povijesne činjenice o Oluji

Povodom 25. obljetnice vojno redarstvene operacije ‘Oluja, u Muzej Domovinskog rata Dubrovnik otvara se tematska izložba ‘Oluja 1995. – 2020.’. Nakon nje slijedi i predavanje o 163. brigadi HV-a. Autorica izložbe, koja se otvara u utorak, 4. kolovoza s početkom u 19 sati na Srđu, je Varina Jurica Turk, a za njenu realizaciju Muzej se odlučio radi pokazanog velikog interesa javnosti za izložbu iste tematike ‘Oluja pobjede i slobode’, priređenu 2015. godine uz 20. obljetnicu VRO Oluja, koju je razgledalo više od 35 tisuća posjetitelja.

-Ujedno, ovogodišnjom značajno proširenom i obogaćenom virtualnom izložbom i digitaliziranim katalogom, u mogućnosti smo stručnoj i široj javnosti prezentirati nove spoznaje i utvrđene važne povijesne činjenice do kojih smo došli sustavnim istraživačkim radom i nastavkom stručne obrade građe muzejskih zbirki i dokumentacije – navode iz Muzeja Domovinskog rada.

Kako je u središtu njihovog interesa dokumentarna ratna fotografija, koja se potvrdila kao temelj vizualne memorije, visoko vrijedan muzejski predmet i prvorazredan povijesni izvor, ovom prigodom posebno ističu provedenu opsežnu digitalizaciju i inventarizaciju, kojom je samo ove godine obuhvaćeno preko 10 tisuća izvornih ratnih negativa iz sadržaja Zbirke fotografija. Obrađeno je i cjelovito ratno stvaralaštvo proslavljenih fotoreportera ‘Slobodne Dalmacije’ vezano uz Oluju. Ova postignuća, navode iz Muzeja, omogućila su izlaganje većeg broja dojmljivih dokumentarnih snimaka i tekstova objavljenih u „Slobodnoj Dalmaciji“ i „Dubrovačkom vjesniku“, koji su i ovaj put podijeljeni u dvije kronološko tematske cjeline.

U prvoj cjelini fotografijama Matka Biljka i Božidara Vukičevića prati se pobjedonosno napredovanje Hrvatske vojske na području sjeverne Dalmacije i oslobađanje Knina. U sklopu ove cjeline obrađena su i dva važna događaja, koja su simbolično potvrdila konačnu pobjedu, dolazak Vlaka slobode u Split i svečani doček 4. Gardijske brigade na splitskoj rivi.

U drugoj cjelini fotografijama Zvonimira Pandže i Mila Kovača svjedoči se o događanjima na dubrovačkom području u vrijeme Oluje, a prezentiraju se i nove utvrđene povijesne činjenice, koje potvrđuju važnost uspješne obrane juga Hrvatske i slamanja zločinačkih napada VRS, poduzetih u kolovozu 1995. godine s krajnjim ciljem ostvarenja velikosrpskih planova o stjecanju izlaza na morsku obalu.

Nakon razgledanja izložbe upriličeno je predavanje ‘163. brigada HV u obrani dubrovačkog područja 1993.-1995.’ koje će održati brigadir Željko Topolovec. Predavač će sve prisutne upoznati s događanjima na Južnom bojištu u završnoj fazi Domovinskog rata kada je obnašao dužnost zapovjednika 163. brigade HV.
Iscrpno je obrađeno istaknuto mjesto i uloga koju je ova dubrovačka postrojba, u to vrijeme jedna od najsnažnijih pričuvnih brigada Hrvatske vojske, imala u obrani dubrovačkoga područja od razornih zločinačkih napada VRS u kolovozu 1995.godine. O vrijednosti ovog predavanja za buduće stručno i znanstveno proučavanje Domovinskog rata na najbolji način svjedoči opsežno korištena izvorna osobna dokumentacija koju je brigadir Topolovec darovao Muzeju Domovinskog rata.

-Cjelokupan program Muzeja bit će dostupan na mrežnoj stranici MDRD i putem društvenih mreža, kako bi i u uvjetima epidemije COVID-19 omogućili pristup sadržaju što većem broju korisnika.
Ujedno, virtualna izložba „Oluja 1995. – 2020.“ bit će predstavljena javnosti i tijekom koncerta DSO-a koji će se održati 5. kolovoza 2020. s početkom u 21 sati ispred crkve Sv. Vlaha – navode iz Muzeja Domovinskog rata.

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist