Kultura

MUZEJ DOMOVINSKOG RATA Deset godina od postavljanja stalne izložbe

MUZEJ DOMOVINSKOG RATA Deset godina od postavljanja stalne izložbe

Muzej Domovinskog rata obilježava 10. obljetnicu postavljanja stalne izložbe ‘Dubrovnik u Domovinskom ratu 1991.-1995.’ u tvrđavi Imperijal na Srđu.

Izložba je bila rezultat osmišljene akcije prikupljanja građe te je 2009. godine dobila posebno priznanje Hrvatskog muzejskog društava za 2008. godinu, i od tada bilježi izniman interes domaće i strane javnosti. Godišnje je razgleda više od 80 000 posjetitelja.

Obljetnica će se povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja obilježiti u subotu 4. kolovoza u prostoru tvrđave Imperijal na Srđu nizom zanimljivih programa i izložbi.

U 18.30 sati bit će predstavljena foto-monografija „Matko Biljak ∙ Božidar Vukičević – Svjetlom pisana povijest Domovinskog rata“ koja u izdanju Muzeja uskoro izlazi iz tiska. Knjiga je nastala kao rezultat višegodišnjeg istraživačkog rada autora, te uspješne suradnje s istaknutim hrvatskim ratnim fotoreporterima Matkom Biljkom i Božidarom Vukičevićem, koji su svoje cjelokupno ratno stvaralaštvo ustupili na korištenje Muzeju za potrebe budućeg proučavanja, obrade i prezentacije.

Uz prigodnu izložbu odabranih ratnih fotografija i prezentaciju, s bogatstvom sadržaja i značenjem ovog izdanja za daljnji rad Muzeja, javnost će upoznati autori Varina Jurica Turk i Mišo Đuraš te Matko Biljak kao autor ratnih fotografija.

Također, u tvrđavi Imperijal, iste večeri bit će otvorena i izložba ‘Dubrovnik …’, autora Damira Fabijanića, koja je kao samostalni projekt i cjelina nastala u vrijeme Domovinskog rata.

Autor je dvije godine prije početka srpsko – crnogorske agresije na dubrovačko područje detaljno snimao Grad i okolicu, te je tijekom ratnih razaranja s velikom upornošću ponovio iste motive na isti vizualni i tehnički način. Uz iznimno dokumentarno i umjetničko bogatstvo njenog sadržaja, izložba posjeduje vrijednost kao muzejski predmet, a ujedno je jedna od rijetkih izložbi iz vremena Domovinskog rata koja je sačuvana u cijelosti i u svom izvornom obliku. Izložba je donacijom Zavoda za obnovu Dubrovnika, uz suglasnost autora, sada u fundusu Muzeja, te predstavlja za muzealce, povjesničare i širu javnost neprocjenjivu dragocjenost.

Muzej Domovinskog rata, u sklopu programa 4. kolovoza, predstavit će i novi vizualni identitet Muzeja, autora Orsata Frankovića.

Posjetitelji izložbi mogu na Srđ doći i Žičarom Dubrovnik po cijeni od 15 kuna za povratnu kartu. Radno vrijeme Žičare Dubrovnik 4. kolovoza 2018. je do 24 sata.

Pročitajte još

Započinje ciklus koncerata ‘Dubrovačko glazbeno proljeće’

Dulist

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist