Aktualno

Mutne igre na Ombli

Mutne igre na Ombli

U ime članova građanske inicijative "Spasimo Omblu i njezine stanovnike" Ljubica Matović i Katarina Matović, uputile su priopćenje povodom Svjetskog dana  voda. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

„Dana 22.ožujka obilježava se Svjetski dan  voda. Generalna skupština UN-a godine 1993. proglasila je 22. ožujka Svjetskim danom voda da bi potaknula promišljanje o važnosti voda i njihovoj zaštiti. Povodom današnjeg dana želimo skrenuti pažnju na očuvanje rijeke Omble i prirodnih izvora u  Rijeci dubrovačkoj .
 
OMBLA U PROŠLOSTI

Sa izvora rijeke Omble grad Dubrovnik se još od vremena Dubrovačke Republike, kad je izgrađen prvi dubrovački vodovod, napajao vodom za piće.
Onofrijevu fontanu izgradio je Onofrio della Cava, nekad raskošnu fontanu koju je potres mnogo oštetio i oduzeo joj njezinu ljepotu i funkcionalnost. Podignuta u znak uspomene na završetak radova na izgradnji novog vodovoda, 1438. godine, kojim je grad dobio izvorsku vodu s izvora u Rijeci Dubrovačkoj, udaljenog 12 km.
 
OMBLA DANAS
Građanima Dubrovnika je potreban pročistač za vodu koju dobivamo iz Omble a koja se usljed velikih količina kiša zamuti.
HEP je poklonio 100 milijuna kuna Gradu Dubrovniku za izgradnju pročistača  i kupio zemljište, naime građanima je potreban pročistač ali bez HEP-ovog poklona.
Kako  nas građani ne bi krivo razumijeli i dalje mislimo da je potreban pročistač za vodu koji se može napraviti bez hidroelekrane. Pročistač se trebao izgraditi davno prije, iako nije ni sad kasno, ali bez HEP-a jer je problem zamućenosti  prisutan godinama. 
Preduvjet realizacije projekta je izgradnja pročistača za vodu, jer bi se prilikom 5- godišnjeg miniranja i gradnje voda jako zamućivala .
Ali se ne može  forsirati  štetan projekt radi pročistača vode.

Pročistač vode treba izgraditi  Grad  Dubrovnik, Vodovod , Hrvatske vode te ga finacirati bez HEP-a..

Obratili smo se nezavisnoj gradskoj vijećnici Mariji Deliji, koja je na 30. sjednici GV-a  postavila pitanje gradonačelniku u svezi HEP-ove kupovine zemljišta za  pročistač, da objasni građanima o čemu se radi? Gradonačelnik Andro Vlahušić je odgovorio : „ da je to  REGO-HEPOV POKLON“ . 

Mišljenja smo da se tako  veliki  poklon  sigurno mora na neki način  uzvratiti..HEP pokušava preko poklona za pročistač progurat početak gradnje  HE.
 
 Zbog čega građani godinama plaćaju naknadu za razvoj, naknadu  za zaštitu voda  u svojim računima za vodu, ali se od tih dugogodišnjih  naknada nije  uplatila ni jedna lipica za pročistač?

Primjećene su česte posjete predsjednika uprave HEP-a Zlatka Koračevića u gradskim dvorima a sve na  temu pročistača preko HE Omble.  
 
 OMBLA SUTRA

Cijela Rijeka dubrovačka bogata je izvorima, nadamo se da će tako i ostati u budućnosti:
 Vrelo u Šumetu, Račevica u Knežici, Bota u Čajkovici, Podgaj, Komolac, Prijevor, Dračevo selo, Tundrača, Petrovo selo…
Našom vodom bi se mnogi htjeli okoristili.
 
Trebali bi biti svjesni važnosti vode i pod svaku cijenu je zaštiti. Nikad je prodati.Zadržati je kao javno dobro. Ne dozvoliti koncesiju na vodu  i privatizaciju vodnih resursa. Voda je život. Hrvatska je u odnosu na druge zemlje jako bogata zemlja, zato i ne čudi  što smo privlačnim mnogim investitorima
 
„Više je savršenstva u kaplji vode, nego u bilo kojem stroju kojeg je čovjek napravio“ rekao je Albert Einstein.“

Pročitajte još

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist

[PODCAST S BARBAROM] Goran Milić: Slijedi What’s up Japan, a što mu je ‘tiha patnja’?

Barbara Đurasović