Aktualno

MURATTI APELIRA NA GRAD I ŽUPANIJU ‘Osigurajte punkt pripravnosti hitne medicine na Elafitima’

MURATTI APELIRA NA GRAD I ŽUPANIJU 'Osigurajte punkt pripravnosti hitne medicine na Elafitima'

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu DNŽ Luka Lulića poslao je obavijest Gradu Dubrovniku, DNŽ i i liječnicima Lopuda i Šipana da s danom 12. veljače 2018. godine prestaje punkt pripravnosti hitne medicine Elafiti (Šipan, Lopud i Koločep) i zatražio financiranje ovog punkta kao nadstandarda zdravstvene zaštite. Prijedlogu ravnatelja nije udovoljeno iz razloga što isto nije sadržano u proračunima ni Grada ni Županije čega posljedice trpe ljudi koji žive na otocima – danas su na konferenciji za medije istaknuli iz Hrvatske stranke umirovljenika Grada Dubrovnika na čelu s predsjednicom Olgom Muratti.

Uz nju na konferenciji za medije bio je i potpredsjednik dubrovačkog HSU-a Miljenko Lučin i Božo Brajević, predsjednik vijeća MO Luka Šipanska.

Napomenuli su kako ministar zdravstva donosi Mrežu hitne medicine na prijedlog Hrvatskog zavoda za hitnu medicine i kako u istoj više nije predviđen punkt pripravnosti hitne medicine na Elafitima.

– Cilj naše današnje pressice je da pozovemo i prozovemo Grad Dubrovnik, DNŽ i ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Lukšu Lulića da iznađu načina i riješe ovaj problem jer ta sredstva (sukladno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, u ovakvim slučajevima, kao nadstandard zdravstvene zaštite) mogu osigurati i jedinice regionalne ili lokalne tj. mjesne samouprave (županije, gradovi, općine) ako smatraju potrebnim – rekla je Olga Muratti dodavši kako se radi o 420 tisuća kuna godišnje, što je stvarno malen iznos za financiraje ovog punkta koji otočanima život znači.

– Elafiti su dio Grada Dubrovnika i ti naši sugrađani trebaju i moraju imati jednako dostupnu zdravstvenu zaštitu kao i svi mi na kopnu. Ako znamo da su otočno domicilno stanovništvo većinom osobe starije životne dobi ta činjenica nam daje pravo ali predstavlja i obvezu da im osiguramo bezbrižno življenje i sigurno starenje – rekla je novinarima predsjednica Olga Muratti.

-Njihovo zdravstveno stanje je takvo da im je liječnička pomoć i intervencija neophodna i vrlo često o brzini intervenciji ovisi i njihovo preživljavanje. Bitno je napomenuti da punkt pripravnosti Elafiti postoji još od devedesetih pa bi bilo vrlo neodgovorno ga ukinuti i time preuzeti odgovornost za zdravlje i živote tih ljudi. Tomu treba dodati i činjenicu da se ljeti broj stanovnika, pa tako i medicinskih intervencija, na Elafitima višestruko poveća –rekla je Muratti dodavši daako stalno govorimo o brizi za svakog našeg građanina, a donosimo i mjere za poticanje razvoja i života na otocima onda očekujemo da će i Grad i Županija iznaći mogućnosti i ispraviti propuste koje je ministar svojom nepromišljenošću počinio’.

Dodali su kako je važna činjenica koja govori u prilog našoj brizi za ljude koji žive na otocima je i prometna povezanost koja ovisi o vremenskim prilikama. Do dolaska tima hitne pomoći iz Dubrovnika na Elafite brodom kapetanije ili policije prođe puno vise vremena od propisanog standarda (standard od poziva do dolaska tima u urbanim sredinama je 10 minuta, a u ruralnim do 20 minuta) pa je i zbog toga 24-satna prisutnost doktora na otoku neophodna.

– Očekujemo od Grada Dubrovnika i Županije DNŽ da riješe ovaj problem jer iznos godišnjih sredstava koje HZZO inače osigurava za funkcioniranje 1 punkta pripravnosti hitne medicine je 420.000 kn što je u usporedbi sa samo jednim ljudskim životom beznačajno – zaključuju naši umirovljenici.

Pročitajte još

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist