Aktualno

Munitić: Naša formula je 5+5+5

Munitić: Naša formula je 5+5+5

Godina 2012. mogla bi biti vrlo značajna za Hotele Maestral. 

Sredinom veljače Agencija za upravljanje državnom imovinom AUDIO donijela je odluku o pokretanju postupka privatizacije, a početkom ožujka objavila i javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju dionica Hotela Maestral provedbom postupka javnog prikupljanja ponuda.

Riječ je o ukupno 351 987 dionica, što čini 68,25% udjela u temeljnom kapitalu. Podsjetimo, treći je ovo postupak privatizacije ovog jedinog dubrovačkog hotela u državnom vlasništvu. Prva dva pokušaja, 2005. i 2006. godine, bila su neuspješna, prije svega zbog protivljenja sindikata. No, čini se kako ovaj put sindikat vjeruje u dobar scenarij.

– U prva dva procesa privatizacije objavljeni natječaji bili su po strukturi sastavljeni na čudan način, jer je u njima ostavljena mogućnost prenamjene djelatnosti i brze prodaje pojedinog hotela, a bez sigurnosti i jamstava za radnike. Oba pokušaja zaustavio je sindikat koji je u Hotelima Maestral jak i složan – podsjeća na povijest član sindikalnog povjerenstva Matko Munitić, ističući značajnu ulogu gradonačelnika Andra Vlahušića koji je stao na stranu radnika.
 
– Od te privatizacije se odustalo i nadamo se kako se sada neće ponoviti isti scenarij. Ovo je novi početak. Mi smo posljednja neprivatizirana hotelska grupacija i sigurni smo da će proces biti transparentan – tvrdi Munitić.

Privatizacija Hotela Maestrali trenutno je u fazi određivanja interesa kupaca, time i tržišne vrijednosti hotela.

– Sindikat već osam godina ima čvrsti stav o privatizaciji i budućem vlasniku, tko god to bio. Preko svojih predstavnika smo u stalnom kontaktu s agencijom AUDIO i oni su upoznati s našim zahtjevima – objašnjava Miunitić, opisujući zahtjeve jednostavnom formulom “5+5+5”.

– Očekujemo da novi vlasnik ostvari pet godina ulaganja, pet godina neprodavanja i pet godina zadržavanja zatečenog broja radnika. To je osigurač, dovoljno ozbiljan rok kako bi se vidjelo da budući vlasnik misli ozbiljno. Naravno, tražit ćemo i da se ne mijenja osnovna djelatnost, turizam i hotelijerstvo – ističe Munitić.

Munitić govori kako se ne može zanemariti ni činjenica kako je riječ i o velikom zemljištu, gotovo pola Lapada, naravno velike vrijednosti. Sadašnja infrastruktura je u dosta lošem stanju tako da će biti nužna obnova, ali i nadogradnja.

– Nama odgovara da novi vlasnik širenjem i nadogradnjom otvori više radnih mjesta. Sindikat nije protiv privatizacije, dapače. Ali ona mora biti izvedena na pravi, konstruktivan način koji bi osigurao sigurnu budućnost za otprilike 170 zaposlenih i njihove obitelji – jasan je u stavu Munitić.
– Vjerujemo da su i u državi došla bolja vremena i da više nećemo biti svjedoci sumnjivih malverzacija i privatizacija – zaključuje Matko Munitić, član sindikalnog povjerenstva Hotela Maestral.

Pročitajte još

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist