Aktualno

Munić: Pokažite studiju o isplativosti!

Munić: Pokažite studiju o isplativosti!

Pred dubrovačkom publikom predstavljen je danas u Dvorani Pape Ivana Pavla Plan upravljanja bioraznolikošću područja HE Ombla i ocjene prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu.

Prezentiranje je izazvalo burnu polemiku i nova, a i  neka stara, uglavnom neodgovorena pitanja. Plan i ocjena prihvatljivosti stavljeni su na javni uvid na internetskim stranicama HEP-a, a predstavljali su je stručnjaci iz tvrtki WSP te Black&Veatch. HEP je u dogovoru s EBRd-om dopunio dokumentaciju o zaštiti okoliša u vezi s mogućim utjecajima projekta na cjelovitost i ciljeve očuvanja prirodnih lokaliteta, odnosno prijedlog ekološke mreže Natura 2000, a s obzirom na promjene u hrvatskom zakonodavstvu.

Okupljene u publici uglavnom je mučilo nekoliko sličnih pitanja koje su razvile veliku polemiku, pa je tako Stijepo Rudenjak postavio pitanje zašto se mora ulaziti u bizarne energentske projekte dok je istodobno teza političara kako se ne možemo izvući iz problema, te je potkrepljujući svoju misao donio nekoliko zanimljivih zaključaka o ovakvim i sličnim situacijama diljem svijeta.

Nekoliko okupljenih koji su se javili za riječ zanimala je ista stvar, a ta je injekcijske mase kojima će se izgraditi umjetno stanište za vrste koje će se „preseliti“ iz svog prirodnog staništa, a koje će postati poplavljeno. Naime, u sklopu Plana, predviđena je gradnja dvaju tunela kojima će se kompenzirati spilje i staništa vrsta, osobito pet zaštićenih vrsta šišmiša.

Na predjelu Omble trenutno je 14 od ukupno 36 vrsta i upravo je spominjanje ubrizgavanja injekcijskih masa, odnosno njihova kancerogenost i štetnost po okoliš, bila najveće večerašnje pitanje. Prezentatori su tek nakon uzastopnih istih pitanja odgovorili da se radi o smjesi koja nije štetna po okoliš, unatoč tome što su okupljeni tvrdili drukčije.

Marko Mišo Mujan obratio se „HEP-ovcima“ pozivajući se na svoj tekst "Ako se volu ne pije, ne guraj mu glavu u vodu", te se tako orijentirao, između ostalog i na pitanje vjetroelektrana u Hrvatskoj, te problem trafostanica u Dubrovniku.

Svakako, najzanimljivija stvar večerašnje javne rasprave bio je „pogodak u žicu“ Jagode Munić iz Zelene Akcije. Nju je zanimalo kako Rodoljub Lalić, koji je sada direktor u HEP-u, nije izjasnio oko svoje prethodne pozicije.

-Moram Vam čestitati na tome, čini mi se, po Vašem životopisu, kako ste prije bili direktor Projekt Biroa iz Splita, do lani? Taj Projekt Biro je radio Studiju o isplativosti izgradnje HE Ombla, također ta studija koja je iscurila u javnost, zadnja verzija, kaže kako studija nije isplativa te kako će se morati povisiti cijene električne energije ili sufinancirati iz državnog budžeta. Mi smo HEP javno tražili prošle godine da se objavi ta studija, te ste rekli kako je nećete dati, ali kako ćete stručnjakinji iz ekonomskih znanosti dati uvis. Ona ga nije dobila. Pokažite tu studiju ako želite uvjeriti naroda kako je HE isplativa! – naglasila je Munić. Ovo je izazvalo oduševljenje okupljenih.

– Recite mi samo kako je hidroelektrana isplativa? Prodajom električne energije ili prodajom vode? – zaključila je Munić.

Nju, a i ostale okupljene, zanimalo je  li ovaj projekt vodo-gospodarski projekt.

-Je li ovaj projekt privatizacija i prodaja vode ili izgradnja hidroelektrane? – upitala je Munić, na što je većina iz publike odgovorila: „Prodaja vode!“
Rasprava je prekinuta u 20 sati.
 
 

Pročitajte još

Dubravka Šuica druga na listi za Europski parlament

Dulist

OTVOREN PAVILJON BIH Marin Ivanović: ‘Čast mi je biti imenovan povjerenikom i kustosom’

Dulist

[FOTO] SVEČANO OTVORENJE Novi prostor DPDS-a predstavljen uz izložbu dubrovačkog novca

Dulist