Zanimljivosti

Multimedijalno predavanje „Sedam vrhova“ Stipe Božića

Stipe Božić

U utorak 11. ožujka u 18 sati u amfiteatru u prizemlju na Kampusu Sveučilišta u Dubrovniku multimedijalno predavanje “Sedam vrhova” održat će Stipe Božić, poznati hrvatski alpinist, putopisac i TV urednik.

Progovorit će o svojim pustolovinama, te ih potkrijepiti video zapisima s putovanja. Božić se popeo na 3 najviša vrha na svijetu: Mount Everest (8848 m), K2 (8611 m) i Kanchenjunga (8586 m).

Na najviši vrh svijeta, Mount Everest, popeo se dva puta, te je tek drugi Europljanin (poslije Rheinholda Messnera) kome je to uspjelo. Stajao je i na najvišim vrhovima svih 7 kontinenata: Mount Everest (Azija), Aconcagua (J. Amerika), Mount McKinley (Sj. Amerika), Kilimanjaro (Afrika), Mount Vinson (Antarktika), Mont Blanc (Europa), Mount Kosciusko (Australija).

Stipe Božić se spustio 1.395 metara duboko pod zemlju u Lukinoj jami na Velebitu. Ako se uzme ta dubina ispod površine zemlje i visina Mount Everesta onda izlazi da Božić drži svojevrstan svjetski visinski rekord. S jednom međunarodnom ekspedicijom na skijama je stigao i na Sjeverni pol.

Na svojim putovanjima snimio je mnoštvo uspješnih fotografija koje je izlagao na zajedničkim i samostalnim izložbama. Profesionalnom je kamerom snimio na kilometre filmskog i video materijala u najnepoznatijim dijelovima svijeta.

Snimao je čak dva puta na samom vrhu Mount Everesta što dovoljno govori o njegovoj izuzetnoj volji da vrhunski rezultat približi običnim ljudima. Režirao je više od 80 dokumentarnih filmova koji su u sklopu putopisnih serija Sedam vrhova, Dubine, Krš i more, Hrvatske Planine, Faros Paros, Svete planine svijeta i Rijeke Hrvatske prikazani na HTV-u.

Predavanje je dio mjesečnoga ciklusa SKAC_DU „ŽELIŠ ILI ČINIŠ?“ u kojemu mladi ovoga mjeseca promišljaju letargiji. Predavanje Stipe Božića u kontekstu ove teme posebno je zanimljivo jer riječ je o čovjeku za kojeg se zasigurno može kazati da nema problema s letargijom.

Pročitajte još

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

DUBROVNIK NEKAD I SAD Fotografije nekadašnjeg svjetskog fotografa i nizozemskog istraživača naših krajeva

Dulist

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist