Grad

MUKE UGOSTITELJSKE Što kada gosti pobjegnu? Papala maca!

MUKE UGOSTITELJSKE Što kada gosti pobjegnu? Papala maca!

Jedna od najrasprostranjenijih gospodarskih grana u Dubrovniku, ugostiteljstvo, često je na meti kritika zbog visokih cijena i sezonalnosti, no oni se suočavaju s cijelim nizom problema koje je lakše zaboraviti nego držati na umu.

Jedan od njih je i bježanje gostiju bez plaćanja računa, nešto što čini ugostiteljsku svakodnevicu, a ujedno i jedan od problema kojem naizgled (prečesto) nema učinkovitog lijeka.

Pero Majkovica u konobi Pjatanca na Pločama imao je neobičnu situaciju za vrijeme nedavnog posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel.
– Imate ‘simpatične’ i ‘nesimpatične’ bjegunce. Ja sam imao slučaj da su mi dvije cure sjele, a obzirom da je cijeli Grad bio praktički blokiran, osim njih u tom trenutku bio je još samo jedan stol gdje su sjedala dva policajca. One su pojele i pobjegle. Ja sam ih uspio uhvatiti i onda su počela pravdanja. Nismo znale da treba platiti i takve slične isprike – kaže Majkovica te dodaje kako je osobno i svjedočio nekoliko slučajeva kada se u Gradu bježnje pretvorilo u ‘simpatičnu situaciju’ ili ‘horor film’.

– U jednom kafiću sam gledao kako je njih dvoje sjedalo za stolom. Ona se dignula i pošla ća, a on je ostao sjedati i snimati situaciju. Kada je osjetio da može, počeo je bježati. Konobar ga je taj put sustigao i posjeo za stol. Oni su nakon toga naručili još jednu turu pića i sve skupa platili – ističe on te dodaje kako neki to rade iz zafrkancije, dok drugi, nažalost, tako ljetuju.

– Svjedočio sam također slučaju na Stradunu gdje se grupica Talijana dignula i počela bježati. Jedna gospođa je posluživala stolove vanka i uhvatila jednog od njih za ruku na Stradunu. S obzirom da je on bio manjeg rasta nije joj se uspio otrgnuti. Odlučio je pobjeći tako da joj razbije bocu od glavu. Zgrozio sam se na to – prepričava nam Majkovica te zaključuje kako je takvih gostiju nažalost uvijek bilo.

– Takvih slučajeva na Prijekome nema. Prije rata je bilo, sada više mislim da nema. Ne znam da je netko pobjegao. Svega i svačega ima, nisu ni svi turisti blagonamjerni ni dobri, ali od 90-tih na sreću nisam imao slučajeva da mi je netko pobjegao. Prije rata su bili neki Francuzi koji su pobjegli – kaže Ivo Rudenjak, predsjednik Ceha ugostitelja i poznati dubrovački ugostitelj koji ima restoran Ragusa 2 na Prijekome u Gradu.

Na naš upit o tome kako bi se postavio prema takvoj situaciji, Rudenjak odgovara poprilično slikovito:
– Papala maca! Ne možete tu ništa. Pobjegao, pa pobjegao. Da mi netko pobjegne sad, ja bih dao moje novce, moram to otkucati u računu – kaže Rudenjak te ističe kako za gostima ‘ne bi trčao’.

Što o ovoj temi govore ugostitelji Luko Musladin i Stjepan Perić, pročitajte u tiskanom izdanju DuLista.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist