AktualnoUrednički izbor

MUKE PO UMIROVLJENICIMA Kad kreši mirovina, vadi novi pokaz!

MUKE PO UMIROVLJENICIMA Kad kreši mirovina, vadi novi pokaz!

Zbog manjih oscilacija u iznosu mirovine u tri sam mjeseca morao dva puta izvaditi novi Libertasov pokaz jer sam zbog većeg iznosa mirovine ‘upao’ u drugi razred pokaznih karata – požalio nam se jedan dubrovački umirovljenik (podaci poznati uredništvu). Naime, nakon što je prvi put ‘izvadio’ svoj umirovljenički pokaz, on mu je trajao svega dva mjeseca. Službenica na šalteru rekla mu je kako mora ‘izvaditi’ novi jer mu je mirovina neznatno porasla. Ostao je nemalo iznenađen jer to malo povećanje nije ni primijetio. No, idući mjesec to se povećanje ‘istopilo’ pa se ponovno našao u kategoriji u kojoj je bio prvi put kad je izvadio pokaz. Naravno, izdavanje nove beskontaktne karte treba i platiti, svaki put 20 kuna, a kako se prethodna poništava, govori nam dalje, kad se vrati s iznosom mirovine u onaj razred u kojemu je bio prije rasta od niti 20 kuna, ne može opet koristiti taj stari pokaz već vaditi novi. Sve je to dodatni trošak za naše umirovljenike, no u gradskom prijevozniku Libertasu nas uvjeravaju kako su takvi slučajevi rijetki.

Nisu to česti slučajevi

— Točan broj ovih kretanja teško je utvrditi. Naime, prelaženja iz kategorije u kategoriju nisu toliko česta. Većina korisnika je u kategoriji iznad 2000 kuna mjesečne mirovine te u kategoriji starijih od 65 godina starosti pa kretanja između razreda nisu česta – odgovorili su iz Libertasa na naše pitanje koliko je u zadnjih šest mjeseci bilo umirovljenika koji su zbog povećanja mirovine ili pak smanjenja i prelaska u drugu kategoriju morali izvaditi nove pokaze.

Vrste umirovljeničkih pokaza

Inače, u rujnu je broj umirovljeničkih karata, svih cenzusa i vrsta, iznosio 5.824. Umirovljeničke pokazne karte svrstavaju se u tri kategorije. Oni kojima je mirovina iznad dvije tisuće kuna pokaz plaćaju 50 kuna i takvih je karata u rujnu izdano 509. Umirovljenici s mirovinom između 1800 i dvije tisuće kuna pokaz plaćaju 35 kuna, a broj tih karata u prošlom je mjesecu bio 68. Osobe s mirovinom do 1800 kuna pokaz plaćaju 10 kuna i tih je karata prošli mjesec izdano 206. Besplatan pokaz koriste osobe starije od 65 godina i takvih karata je oko pet tisuća. Budući da ipak postoje oni umirovljenici koji zbog porasta ili smanjenja mirovina ‘upadnu’ u drugu kategoriju, zanimalo nas je razmišlja li se o nekom drugom načinu naplate pokaznih karata umirovljenicima kako svaki put kad im mirovina prijeđe zadani cenzus ne bi trebali plaćati vađenje novog pokaza. — Uzevši u obzir kompleksnost sustava Libertasa, činjenicu kako ova tvrtka pruža uslugu izdavanja više od 70 vrsta karata, među kojima su i pokazne karte, nije moguće uvesti drugačiji modus plaćanja u ovom trenutku. Naime, kako su kretanja među razredima rijetka pojava, nužno je prilikom izmjena izraditi novi pokaz. No, to se događa rijetko pa je ovaj model trenutno najoptimalniji – zaključuju iz Libertasa.

Pročitajte još

OPREZNO POD DUBOM! Mnogi i dalje ignoriraju novu prometnu regulaciju

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist