Aktualno

Muk iz Ministarstva kulture o golfu

Muk iz Ministarstva kulture o golfu

UNESCO-a su potvrdili da su od Ministarstva kulture zatražili objašnjenje o utjecaju golferskog projekta na Srđu na svjetsku baštinu Dubrovnika , a od Ministarstva skoro godinu dana čekaju potvrdu.

– UNESCO-ov centar za svjetsku baštinu primio je više upita zabrinutih građana zbog potencijalnih prijetnji svjetskoj baštini povijesne jezgre Splita s Dioklecijanovom palačom kao i starog grada Dubrovnika te smo zatražili objašnjenje od hrvatskog Ministarstva kulture. Ministarstvo nam je dostavilo informacije o Splitu i mi ćemo nastaviti pratiti situaciju – izjavio je za H-Alter Roni Amelan iz Ureda za medije UNESCO-a.
 
Iz Ministarstva kulture pripremali su, dakle, gotovo godinu dana odgovor UNESCO-u. Ili ga još uvijek pripremaju. Iako smo, istovremeno kada i vjerojatno vrlo zaposlenoj medijskoj službi svjetske organizacije kao što je UNESCO, poslali upit i u Ministarstvo, ni nakon više upita poslanih na razne adrese, i niza telefonskih poziva, do danas odgovor nismo dobili kazali su iz h-alter.orga-a
 
– Raspitivali smo se o potencijalnom utjecaju kruzera i golf resorta na iznimnu univerzalnu vrijednost baštine, što je faktor koji donosi upis na listu svjetske baštine. Vlasti su nam rekle da razmatraju stvar i pripremaju odgovor – rekao je Amelan u prosincu.
 
Pomoćnik ministrice za baštinu Zlatko Uzelac, koji također nikad nijeimao sluha za novinare i na njihove upite, krajem siječnja je smijenjen, opet uz apsolutnu šutnju i bez objašnjenja Ministarstva kulture.

Iako se u nacrtu prijedloga Zakona o strateškim investicijama dira i u područje kulturnih dobara, Ministarstvo se ni po ovom pitanju nije oglasilo. Upravo se golferski projekt na Srđu najčešće spominjao kao primjer famoznih investicija za kakve se spomenuti zakon brzinski sklopio u Ministarstvu gospodarstva.

Pročitajte još

U PROGRAMU DOMOVINSKOG POKRETA Revizija Dubrovačkih ljetnih igara

Ivana Mijić Vulinović

ROĐENI ISTI DAN I GODINU Sretan rođendan Josipu Škerlju i Lukši Peku!

Dulist

IZVJEŠĆE O RADU POVJERENSTVA PRED VIJEĆNICIMA Na što su se žalili pacijenti tijekom 2023.?

Dulist