Aktualno

Muk iz Ministarstva kulture o golfu

UNESCO-a su potvrdili da su od Ministarstva kulture zatražili objašnjenje o utjecaju golferskog projekta na Srđu na svjetsku baštinu Dubrovnika , a od Ministarstva skoro godinu dana čekaju potvrdu.

– UNESCO-ov centar za svjetsku baštinu primio je više upita zabrinutih građana zbog potencijalnih prijetnji svjetskoj baštini povijesne jezgre Splita s Dioklecijanovom palačom kao i starog grada Dubrovnika te smo zatražili objašnjenje od hrvatskog Ministarstva kulture. Ministarstvo nam je dostavilo informacije o Splitu i mi ćemo nastaviti pratiti situaciju – izjavio je za H-Alter Roni Amelan iz Ureda za medije UNESCO-a.
 
Iz Ministarstva kulture pripremali su, dakle, gotovo godinu dana odgovor UNESCO-u. Ili ga još uvijek pripremaju. Iako smo, istovremeno kada i vjerojatno vrlo zaposlenoj medijskoj službi svjetske organizacije kao što je UNESCO, poslali upit i u Ministarstvo, ni nakon više upita poslanih na razne adrese, i niza telefonskih poziva, do danas odgovor nismo dobili kazali su iz h-alter.orga-a
 
– Raspitivali smo se o potencijalnom utjecaju kruzera i golf resorta na iznimnu univerzalnu vrijednost baštine, što je faktor koji donosi upis na listu svjetske baštine. Vlasti su nam rekle da razmatraju stvar i pripremaju odgovor – rekao je Amelan u prosincu.
 
Pomoćnik ministrice za baštinu Zlatko Uzelac, koji također nikad nijeimao sluha za novinare i na njihove upite, krajem siječnja je smijenjen, opet uz apsolutnu šutnju i bez objašnjenja Ministarstva kulture.

Iako se u nacrtu prijedloga Zakona o strateškim investicijama dira i u područje kulturnih dobara, Ministarstvo se ni po ovom pitanju nije oglasilo. Upravo se golferski projekt na Srđu najčešće spominjao kao primjer famoznih investicija za kakve se spomenuti zakon brzinski sklopio u Ministarstvu gospodarstva.

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista

Dulist

Obilježavamo Dan državnosti Republike Hrvatske

Dulist

NAKON NEGODOVANJA GRAĐANA Villa Dubrovnik se više ne hvali privatnom plažom

Dulist