Natrag
23.4.2019 14:12

facebook

twitter

google

rss

dulist

Mrsić: Za isti rad – bit će ista plaća!

1.10.2013 @ 15:39 Mia Njavro Zanimljivosti

Podijelite:

Do kraja godine Vlada će donijeti novi zakon o plaćama u javnom sektoru koji bi trebao regulirati sustav plaća za otprilike 240 tisuća zaposlenih u upravi, školama, bolnicama i drugim javnim sektorima.

Svi zaposleni u javnom sektoru bit će svrstani u deset platnih razreda za službenike i dva za državne dužnosnike, a svaki će platni razred imao deset platnih stupnjeva.

Zaposlenici će moći napredovati samo prema platnim stupnjevima u sklopu istog platnog razreda. Plaća će se sastojati od osnovice, koja će se ugovarati kolektivnim ugovorom, i koeficijenta uvećanog 0,5 posto po godini staža.

– Zakonom ćemo osigurati primjenu načela jednaka plaća za jednak rad – objasnio je ministar rada Mirando Mrsić.

Novi sustav vrijedit će za nove radnike, dok će se oni već zaposleni svrstavati po platnim razredima i platnim stupnjevima uz preračunavanje postojećeg dodatka od četiri, osam i deset posto u koeficijente.

-Donijet ćemo zakon prema kojemu će se isti poslovi jednako plaćati. Skladištar u javnom sektoru svuda će imati istu plaću, kao i čistačice – objasnio je Mrsić.
 

Komentari

O autoru: Mia Njavro

Diplomirana novinarka i magistrica komunikologije. U slobodno vrijeme pišem, u radno vrijeme pišem. Prestala sam skupljati salvete, a najčešće se bavim temama od životne važnosti, kao što su filmovi, glazba i društveni mediji.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana