Zanimljivosti

Mrkva – ljekovito tisućljetno povrće

Mrkva - ljekovito tisućljetno povrće

Mrkva, povrće koje čuva vid i smanjuje rizik od moždanog udara i raka, uzgaja se već preko tisuću godina. Smatra se da je njezina domovina Europa, gdje ona i dan danas raste kao samonikla biljka, a kroz uzgoj, razvilo se preko stotinu različitih vrsta.

Većina nas je upoznata s mrkvom narančaste boje, no postoji i ljubičasta, crvena, žuta i crna mrkva. Dok je narančasta mrkva popularna u Europi, u južnoj Aziji i Africi koristi se uglavnom ona ljubičaste boje. Plodovi mrkve po veličini mogu varirati od 2 do 90 centimetara, a više o ovom korisnom povrću donosi portal Alternativa za Vas.

mrkva

Sastav i ljekovitost mrkve
Boja mrkve ukazuje da je bogata beta karotenom, nakon čega slijede vitamin K, vitamin C, vitamin E, vitamin B1, B2, B3, B6, folna kiselina, fosfor, kalij, mangan i molibden.

Redovito konzumiranje mrkve smanjuje rizik od moždanog udara za 40 posto, štiti vid, potiče probavu i rad jetre, štiti od nekolikih vrsta raka, čuva zdravlje srca i krvnih žila, jača imunitet, pomaže kod proljeva, poboljšava izgled kože, te čisti organizam.

Neke zgodne savjete, recepte te korištenje mrkve u kozmetici možete pročitati na ovom linku.

 

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist