Natrag
26.3.2019 01:22

facebook

twitter

google

rss

dulist

Mrak Taritaš obećala pomoći županima

17.10.2013 @ 17:50 Ana Prohaska Zanimljivosti

Podijelite:

Hrvatski župani sastali su se u Ministarstvu graditeljstva s ministricom Ankom Mrak Taritaš, kako bi razgovarali o tome na koji se način može izaći u susret županijama, da bi proces legalizacije u Republici Hrvatskoj uspješno završio do zadanog roka 2015. godine.

Jedan od problema s kojim se proces legalizacije suočava je prevelik broj zahtjeva koji obrađuje mali broj ljudi. Ministrica Mrak Taritaš obećala je pomoć županima sa svim problemima s kojim se županije susreću u ovom procesu.

S obzirom na to da je tijekom provedbe Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama zaprimljeno 774.000 zahtjeva za legalizaciju na području cijele Republike Hrvatske, ministrica Taritaš održava sastanke sa županima, gradonačelnicima i pročelnicima upravnih odjela nadležnim za provedbu legalizacije i obradu zahtjeva, kako bi ih se upoznalo s planovima Ministarstva i dala uputa o konkretnom redoslijedu obrade zahtjeva.
Predsjednik Hrvatske zajednice županija Tomislav Tolušić istaknuo je kako proces legalizacije ne ide onim tijekom koje je zamislilo resorno ministarstvo.

– Ideja je dobra i apsolutno je pozdravljamo, no postoje neke mogućnosti za unapređenje samog sustava i to smo danas i iznijeli resornoj ministrici, koja je prihvatila naše prijedloge,  stoga i očekujemo da će bar neki od njih ući u zakonsku proceduru jer uskoro kreće izmjena Zakona. Očekujemo da će nove zakonske izmjene omogućiti našim građanima lakšu i jeftiniju legalizaciju samih objekata – naglasio je Tolušić.

Danas je održana i redovita sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija na kojoj se, između ostalog, raspravljalo i o prijedlogu novog Zakona o regionalnom razvoju, o kojem će župani raspravljati na sastanku s ministrom regionalnog razvoja Brankom Grčićem,  u utorak 22. listopada. Župani su istaknuli kako se nadaju da će Ministarstvo regionalnog razvoja konačno prihvatiti županije kao ravnopravne partnere u kreiranju zakona koji su bitni za djelovanje, ne samo županija, nego i općina i gradova, ali i za privlačenje sredstava iz fondova Europske Unije.
 

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana