Aktualno

Mrak Taritaš još ne zna pravne posljedice ukidanja Bosnićevog Plana!

Mrak Taritaš još ne zna pravne posljedice ukidanja Bosnićevog Plana!

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja još uvijek ne zna kako se postaviti prema odluci Visokog upravnog suda, koji je pravomoćno krajem studenog 2014. godine ukinuo odluku iz 2006. godine kojom je tadašnji povjerenik Vlade HDZ-ov Želimir Bosnić izmijenio prostorni plan Dubrovačko-neretvanske županije te tako proširio obuhvat projekta golfa na brdu Srđ poviše Dubrovnika sa 100 na 300 hektara.

Odgovarajući na pitanje novinara tijekom današnje konferencije za medije HNS-a, na kojoj je došla dati podršku kandidatu za gradonačelnika Andru Vlahušiću, ministrica Anka Mrak Taritaš istaknula je kako je ovakva presuda donesena prvi put u Hrvatskoj. Glavno pitanje na koje tek treba dati odgovor jest koje su pravne posljedice odluke Visokog upravnog suda na 56 prostornih planova raznih redova, koji su doneseni na temelju ukinutih Izmjena i dopuna.

– Sva svoja tumačenja i stavove temeljili smo na upravno-pravnoj praksi koja je bila dosada. Ova presuda je to promijenila. Promijenila je stav o tome što može biti nadležnost Povjerenika, jer dosad u svim presudama to je bila nadležnost povjerenika. Posljedica te presude ima puno veći kontekst od Srđa, jer na Srđu nije izdana nijedna lokacijska dozvola – istaknula je Mrak Taritaš, koja je istaknula kako je Povjerenik Bosnić donio izmjene i dopune Plana koji je bio na javnoj raspravi. Dakle, o njemu je odlučivala javnost.

– No, na temelju tih izmjena doneseno je 56 planova raznih nivoa na području Dubrovačko-neretvanske županije, dakle tu ima niz pravnih posljedica koje su se temeljile na njegovim izmjenama plana. Treba vidjeti koji su projekti na temelju takvog Županijskog plana realizirani, te kakav je njihov status – ističe ministrica Mrak Taritaš, dodavši kako će se nakon detaljne analize, te konzultacija sa sucima Upravnog suda tek vidjeti kakva je posljedica ove presude.

– Nakon detaljne analize kroz nekih mjesec, mjesec i pol dana imat ćemo jasan stav o tome što treba činiti. Treba li raditi izmjene i dopune Županijskog plana u odnosu na sve te činjenice, što je bilo iza, što se događalo u javnim raspravama, o čemu su vijećnici odlučivali. Taj stav će vrijediti za cijelu Hrvatsku – zaključila je Anka Mrak Taritaš.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist