Politika

Možda će Vaš glas odrediti budućnost Hrvatske

Možda će Vaš glas odrediti budućnost Hrvatske

Izađite na izbore i svojim glasom poduprite bolju i pravedniju Hrvatsku!

poručio je večeras predsjednik RH Ivo Josipović u svom obraćanju građanima Hrvatske povodom predstojećih parlamentarnih izbora koje je raspisao za 4. prosinca.
 
Za svako demokratsko društvo, izbori su izniman događaj u kojemu građani određuju tko će upravljati državom, posredno, i kakva će biti budućnost naše domovine. Izbori, pa i u vremenima najveće krize, mogu biti trenutak preokreta, novog optimizma i poleta. Vjerujem da to predstojeći izbori mogu biti. To ovisi o vama građanke i građani, ali, ovisi i o sudionicima izbora: koalicijama, strankama i neovisnim listama – rekao je Josipović, napominjući kako je uvjeren da prljave kampanje kojima se blati suparnike i kampanje koje su fokusirane isključivo na prošlost, bez pogleda u budućnost, neće donijeti uspjeh.

Josipović se spomenuo novije prošlosti, pobjede u Domovinskom ratu, neovisnost, članstvu u NATO i zaključenju pregovora s EU, ali i napomenuo kako je danas vrijeme u kojemu moramo kreirati budućnost.  

– Ne zaboravimo da se prošlost vrednuje i po tome kako smo i koliko uspjeli iskoristiti mogućnosti koje nam je ona dala. Kada sam prije dvije godine u predsjedničkoj kampanji govorio o novoj pravednosti, govorio sam o nadolazećoj krizi liberalnog kapitalizma u kojemu su gramzivost, nedostatak društveno odgovornog poslovanja, nedostatak morala i poštenja, i u biznisu i u politici i u društvu općenito, prouzročili globalnu krizu kakvu naša generacija ne pamti. U Hrvatskoj je ta kriza imala i specifične uzroke u ratnom profiterstvu, dijelom kriminalnoj pretvorbi i privatizaciji, korupciji i nedovoljnoj izgrađenosti demokratskih institucija.  

– Mogu razumjeti građane koje je, kao nikada u našoj povijesti obuzela letargija i nepovjerenje u političare i njihova obećanja – istaknuo je dodajući kako su upravo izbori trenutak kada svojim glasom mogu utjecati na svoju budućnost.

– Nema mjesta rezigniranosti. Najmoćnije oružje demokracije još uvijek je glasački listić, a on je u Vašim rukama. Možemo izabrati one koji znaju izaći iz krize, možemo potaći optimizam, odgovornost političara i onih koji upravljaju resursima. Možda će baš Vaš glas odrediti budućnost Hrvatske – poručio je.

– Hrvatske se, rekao je Josipović, nalazi na prekretnici – simboličkoj koja označava uspješan završetak pregovora s EU, ali i suštinskoj.
– U potrebi da se reformama i odlučnim otklonom od korupcije otvori novo poglavlje razvoja hrvatskog društva. Zato i hrvatski lideri moraju planirati razvoj naše domovine. Očekujem barem njegove naznake i spremnost da nova Vlada odmah po preuzimanju dužnosti okupi sve kreativne snage društva na planiranju budućnosti – rekao je.

– Izbori su, smatra Josipović, prilika da građani povjerenjem koje će dati nekoj od stranaka, koalicija ili lista odrede svoju budućnost, budućnost svoj djece i domovine Hrvatske.

– Izbori su prilika da Hrvatska, njezin budući Sabor i Vlada osnaženi novim demokratskim legitimitetom, ma kojih boja bili, odlučno i s optimizmom otvore novu stranicu naše povijesti. I sam s optimizmom gledam na budućnost Hrvatske – zaključio je Predsjednik.
 
 

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist