Natrag
17.2.2019 06:57

facebook

twitter

google

rss

dulist

Mozartov Requiem ispunio očekivanja

21.8.2012 @ 11:49 Baldo Marunčić Kultura
2;2

Podijelite:

Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, Zbor Kraljevskog koledža u Cambridgeu, mladi hrvatski solisti Evelin Novak, Diana Haller, Ivan Turšić i Goran Jurić pod ravnanjem Stephena Cleoburyja izveli su u sklopu Vip programa 63. Dubrovačkih ljetnih igara Mozartov motet Ave verum corpus i Rekvijem u d-molu te tri broja iz Händelovog oratorija Mesija sinoć, 20. kolovoza u Dominikanskoj crkvi.

Na zadovoljstvo festivalske publike, nakon dugo vremena na glazbenom programu Igara našlo se remek-djelo Rekvijem u d-molu na kojemu je Wolfgang Amadeus Mozart radio do same smrti i ostavio nedovršenim. Skladao ga je po narudžbi, ali vjerujući da je upletena božja providnost, smatrajući da sklada rekvijem koji će postati rekvijem za njega samoga. Bio je u pravu.

Zbor, orkestar i solisti su publiku, koja je ispunila Dominikansku crkvu i do posljednjeg stajaćeg mjesta, sjajno vodili kroz širok raspon snažnih emocija koje ovo dramatično djelo u ovako sjajnoj izvedbi izaziva. Izvedena su i tri broja iz Händelova oratorija Mesija –  And the glory of the Lord, For unto us a child is born i His yoke is easy. Erupcija aplauza koja je uslijedila dok je publika na nogama ispratila orkestar i zbor izmamili su i glazbeni dodatak – u zanosu, kao najljepše moguće zborsko finale izvedena je Hallelujah, također iz Händelovog Mesije, skladba koja je znak ultimativne božje pobjede, više nego prigodno za njihov sinoćnji trijumf u Dominikanskoj crkvi. 
 
Osnovan davne 1441. godine, Zbor Kraljevskog koledža u Cambridgeu danas je najslavniji engleski zbor, a festivalska publika imala je užitak slušati ga dvije noći zaredom. Ugledni dirigent i orguljaš, a od 2009. i vitez Britanskog Carstva, Stephen Cleobury gotovo je cijeli životni vijek uspješno posvetio promicanju ugleda ovog Zbora.

Hrvatska sopranistica Evelin Novak angažirana je u berlinskoj Staatsoper, a nastupa i u Bavarskoj državnoj operi u Münchenu. Uz to je redovit gost na koncertnim pozornicama Hrvatske i Njemačke. Mezzosopranistica Diana Haller školovala se diljem Europe, usavršavala barokno pjevanje, a kao članica komornih sastava i kao solistica dobitnica je više međunarodnih nagrada.

Tenor Ivan Turšić član je Staatsoper u Hannoveru i već je ostvario više od četrdeset uloga na opernim pozornicama. Bas Goran Jurić aktivan je operni, oratorijski i koncertni pjevač te, iako je diplomirao tek 2010., broji veliki broj ostvarenih uloga i nagrada.

Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije kroz njegovu povijest ravnali su mnogi ugledni dirigenti i s njima nastupali ugledni solisti, a održali su i veliki broj gostovanja na festivalima u zemlji i svijetu pa su tako i više puta nastupali na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana