Natrag
16.2.2019 11:21

facebook

twitter

google

rss

dulist

Motivi pisanica na glini

9.3.2012 @ 17:46 Dulist Zanimljivosti
7;7

Podijelite:

Ususret Uskrsu, Dubrovački su muzeji u žitnici Rupe organizirali već tradicionalne pedagoško-edukativne radionice, ove godine na temu Primjena tradicionalnih motiva pisanica na glini.

Od ponedjeljka do petka održane su tri radionice pod vodstvom restauratorice – keramičarke Anamarije Bezek i kustosice Lane Milošević Đerek i uz suradnju kolega kustosa Etnografskog muzeja Dubrovačkih muzeja. Na radionicama su sudjelovali učenici 2. i 3. razreda O.Š. Marin Getaldić s učiteljicama Marinom Tomaš i Snježanom Viteškić, te  učenici srednje Umjetničke škole Luka Sorkočević s profesorom Davorom Lucianovićem.
 
Srednjoškolci su se upoznavali sa svojstvima i vrstama gline koje se koriste za izradu ukrasnih predmeta, a potom ih dekorirali sgraffito tehnikom, postupkom urezivanja crteža u sloj zemlje koji služi kao podloga.
 
Učenici 3. razreda su, pomoću alata za obradu gline, uskrsne motive utiskivali na ovale i potom ih ukrašavali angobom (glinom u boji), dok su drugaši na fajansu, posebno prepariranu smjesu od gline, kremena i tinjaca, prenosili tradicionalne uskrsne motive sa pisanica, te ih potom oslikavali angobama. Običaj ukrašavanja jaja u batik tehnici s geometrijskim i vegetabilnim ornamentima, koji se nanose otopljenim voskom na pisanicu, najpoznatiji je u Dubrovačkom  primorju.
 
Izrađeni predmeti nakon sušenje, pečenja i glaziranja bit će izloženi, odnosno prezentirani autorima.
 
Krajem mjeseca ožujka održat će se još nekoliko edukativnih radionica na temu Cvijetnice, na kojima će se učiti plesti maslinove i palmine grančice  te izrađivati pelješke golubice.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana