Aktualno

MOSTOVCI ‘U Excelsi sada trljaju ruke jer će dobiti još jednu sezonu gratis rada ili silne milijune’

MOSTOVCI 'U Excelsi sada trljaju ruke jer će dobiti još jednu sezonu gratis rada ili silne milijune'

MOST-ovci Dolores Lujić i Maro Kristić poslali su priopćenje u kojem se pitaju ‘kada će gradsko vijeće staviti van snage postojeću i donjeti novu odluku o dodjeli koncesije za žičaru?’.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

‘Na zadnjoj sjednici gradskog vijeća smo saznali da Grad Dubrovnik ponovno tuži Excelsa nekretnine za nadoknadu izmakle dobiti zbog obavljanja gospodarske djelatnosti prijevoza putnika žičarom bez ugovora o koncesiji te da će uskoro biti donesena presuda po ovom pitanju. Podsjetiti ćemo kako je gradsko vijeće još 4. travnja prošle godine donijelo odluku o dodjeli koncesije društvu Excelsa nekretnine na rok od 50 godina uz stalni iznos koncesijske naknade od 12 tisuća kuna godišnje i promjenjivi dio koncesijske naknade u iznosu od 15 posto neto prihoda koje ostvaruje žičara. Kada se zbroji stalni i procijeni promjenjivi dio koncesijske naknade Grad je godišnje od ove koncesije trebao ubirati cca 8 milijuna kuna. Također ćemo podsjetiti kako smo više puta javno postavljali pitanje zašto ugovor o koncesiji za gospodarsko korištenje žicare   još uvijek nije potpisan i na isti dobili više kontradiktornih odgovora. Gradonačelnik je još u lipnju prošle godine na opće zadovoljstvo svih nas medijima izjavio da je ustrajnošću gradske uprave od Excelse naplaćeno 17 milijuna kuna i da su se stekli svi preduvjeti da se ugovor potpiše, da bi potom izjavio da novci još uvijek nisu legli na račun Grada te da je DORH obustavilo potpisivanje ugovora.

Na zadnjoj sjednici gradskog vijeća smo saznali da ti novci nikada nisu ni trebali sjesti na račun Grada Dubrovnika te da je DORH zaprijetilo Excelsi da mora potpisati ugovor do 1. travnja ove godine inače će obustaviti rad žičare te da je vještačenjem utvrđeno da bi naknada za koncesiju umjesto 15 posto trebala biti 30 posto. Dovoljno da nikome pa ni nama koji smatramo da ovu problematiku poznamo bolje od prosjeka ništa ne bude jasno. Na kraju se ispostavilo da Grad Dubrovnik uopće nije ponudio Excelsi na zaključenje ugovor koji se temelji na odluci gradskog vijeća , a da prema navodima iz medija u Excelsi samo čekaju kada će potpisati ugovor i početi plaćati koncesijsku naknadu Gradu Dubrovniku.

Oduvijek smo se zalagali da Grad naplati zaostala potraživanja na ime koncesijske naknade. Iako razumijemo oprez pomalo se stječe dojam kao da je DORH jedna od gradskih tvrtki i da ništa nismo u stanju napraviti bez njihove autorizacije. Za gotovo svaki problem koji imamo zovemo DORH u pomoć, od granice pomorskog dobra na Belvedereu do koncesijske naknade, a svi znamo da DORH ne utvrđuje visinu koncesijske naknade niti granice pomorskog dobra nego utvrđuje jesu li postupci provedeni u skladu s zakonom i postoje li u njima elementi kaznenih dijela. Naposljetku se postavlja pitanje na temelju koje odluke mi mislimo ponuditi Excelsi ugovor s novom visinom koncesijske naknade kada je na snazi odluka o dodjeli koncesije društvu  Excelsa nekretnine koju smo donijeli još u travnju prošle godine, a koju nikada nismo stavili van snage? Da se razumijemo, svi želimo da Dubrovnik ove godine ne izgubi žičaru kao turističku atrakciju i da koncesijska naknada bude najveća moguća i svi bismo bili sretni da je naknada za koncesiju 30 posto, ali onda donesimo takvu odluku i ponudimo Excelsi takav ugovor na potpis i nemojmo pripisivati DORH- u ovlasti koje on nema. U ovom trenutku ne postoji pravni temelj za potpisivanje ugovora koji definira koncesijsku naknadu u visini od 30 posto i pitamo se kada će gradsko vijeće donijeti takvu odluku? U Excelsi sada sigurno trljaju ruke jer će ili dobiti još jednu sezonu gratis rada ili će u slučaju da im se obustavi rad žičare za ovu sezonu pokušati naplatiti silne milijune izmakle dobiti sudskim putem na isti način kao što mi to sada pokušavamo napraviti. Nadamo se da će se i DORH uskoro oglasiti po ovom pitanju službenim priopćenjem kojim će pojasniti svoje ovlasti i ulogu u „slučaju žičara“, jer se stječe dojam da im se pripisuju ovlasti koje oni nemaju. Dubrovačka žičara je samo još jedan primjer kako smo se lošim odlukama i ne činjenjem ( od Šuice do danas) doveli u situaciju da netko drugi odlučuje o onome o čemu smo mi trebali odlučivati i da netko drugi ubire položajnu rentu koju smo mi trebali ubirati. U međuvremenu je donesen i novi Zakon o žičarama tako da je moguće da će na kraju isti onaj ministar kojemu je normalno da u Dubrovniku bude više taksista nego stanovnika svojim pravilnikom utvrditi i visinu koncesijske naknade za žičaru . Pitamo se hoće li ona tada iznositi 15, 30 posto godišnje, ili koliko se netko drugi dogovori?

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist