Županija

Mostov ministar Dobrović došao inkognito u Dubrovnik na sastanak s Dobroslavićem

Mostov ministar Dobrović došao inkognito u Dubrovnik na sastanak s Dobroslavićem

Ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović bio je danas u posjeti DNŽ i sastao se sa županom Dobroslavićem i njegovim suradnicima, a na sastanku su bili i saborski zastupnici Mato Franković i Maro Kristić.

Kako pišu iz Županije, razgovaralo se o zaštićenim dijelovima prirode kojima je županija bogata, specifičnostima položaja i razvoju, kao i problemima s kojima se županija susreće.
Na sastanku se govorilo o sljedećim temama: Gospodarenje otpadom s Centrom za gospodarenje otpadom i potrebom odvajanja i recikliranja otpada, problemi odlaganja mulja iz prečišćivača otpadnih voda, problemi u vezi s projektom Gornji horizonti, istraživanjem nafte u Crnogorskom podmorju koji mogu imati negativan utjecaj na vode i more županije. Govorilo se o sudbini projekta TE na ugljen u Pločama, projekta HE Ombla, kojima se DNŽ protivi.

Istaknuta je inicijativa Županijske skupštine o snižavanju razine zaštite na kopnenom dijelu Malostonskog zaljeva, koja je upućena Ministarstvu, problemu zaštite od incidenata na moru, projektu navodnjavanja Donje Neretve, kao i potrebi boljih odnosa uprava zaštićenih područja i lokalnih zajednica.

Ministar Dobrović istaknuo je potrebu cjelovitog rješavanja pitanja gospodarenja otpadom koje uključuje centar, ali i odvajanje i recikliranje otpada što je obveza koju je Hrvatska preuzela prema EU. Složio se s ozbiljnošću problema u vezi s Gornjim horizontima i istraživanjem nafte u Crnoj gori i obećao posebnu brigu ministarstva oko tih pitanja. Rekao je da razumije protivljenje projektima TE na ugljen i HE Ombla, istaknuo da doista treba razraditi koncept zaštite od zagađivanja na moru, kao i da nacionalni parkovi i parkovi prirode moraju živjeti skupa s lokalnom zajednicom i zajednički rješavati probleme. Obećao je provjeriti u kojoj je fazi rješavanja inicijativa oko Malostonskog zaljeva.

Inkognito u Dubrovniku

Inače, ministar je u Dubrovnik došao očigledno na radni sastanak, no o tome nisu bili obaviješteni novinari kao što je uobičajeno. Već neko vrijeme na relaciji Ministarstvo poljoprivrede – Županija ‘škripi’ upravo na temu Centra za gospodarenje, a možda je Mostov ministar jednostavno htio izbjeći neka druga novinarska pitanja.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist