Politika

MOST-ovi vijećnici traže tematsku sjednicu Županijske skupštine o stanju zdravstvenog sustava

MOST-ovi vijećnici traže tematsku sjednicu Županijske skupštine o stanju zdravstvenog sustava

Županijski vijećnici MOST-a poslali su priopćenje u kojem zahtijevaju tematsku sjednicu Županijske skupštine Dubrovačko-neretvanske o stanju u zdravstvu u županiji. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Na 9. Sjednici skupštine Dubrovačko-neretvanske županije vijećnici Mosta nezavisnih lista i ostali oporbeni vijećnici nametnuli su temu stanja zdravstvenog sustava u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Predsjednik kluba vijećnika Mosta, Pero Jerković, predao je Zahtjev kojim 1/3 vijećnika Županijske skupštine Dubrovačko-neretvanske županije traži održavanje tematske sjednice na temu: Stanje zdravstvenog sustava u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

-Dubrovačko-neretvanska županija dužna je skrbiti o materijalno-tehničkim i stručno-kadrovskim uvjetima zdravstvenih ustanova kojima je osnivač, odnosno vlasnik, iz čega proizlazi da je primarna i sekundarna zdravstvena zaštita stanovništva DNŽ u rukama ove Skupštine. Već i u prošlom sazivu skupštine DNŽ, upozoravali smo na jako loše materijalno i kadrovsko stanje OB Dubrovnik i Domova zdravlja u županiji. Odgovor Župana i županijskih službi je uvijek bio da sve besprijekorno funkcionira. Tragičan slučaj, iz prosinca 2018. godine, smrt dječaka Gabrijela Bebića iz Metkovića, na najsuroviji način razotkrio je posvemašnje rasulo zdravstvenog sustava u DNŽ – izjavio je Pero Jerković.

Predložilo se zatražiti očitovanje odgovornih osoba o izostanku objavljivanja zapisnika sjednica tijela zdravstvenih ustanova kojima je osnivač i/ili vlasnik DNŽ, donošenje plana poticajnih mjera za povećanje broja zdravstvenih djelatnika u ustanovama kojima je vlasnik i /ili osnivač DNŽ te Izmjene i dopune Proračuna DNŽ kojima bi se predložila dodatna sredstva za specijalizacije, putne troškove, dodatak za odvojen život, za osiguranje stanova za liječnike te izgradnju DB Metković.

Također, predloženo je organizirati i uspostaviti dežurstva obiteljskih liječnika te pedijatara liječnika domova zdravlja i koncesionara vikendom i blagdanima u dežurnim ordinacijama obiteljske medicine i pedijatrijskim ordinacijama uz još mjera kako bi i građani u svim mjestima mogli ostvariti svoje pravo na zdravstvenu zaštitu. Zaključno, predložilo se organizirati i uspostaviti rad turističkih ambulanti gdje bi se iste financirale iz sredstava boravišnih pristojbi te da se za rad timova hitne medicinske službe na autocestama zatraži financiranje od strane HZZO-a.

​U skladu s odredbama Članka 42. Poslovnika Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije Predsjednica Skupštine dužna je na ovaj zahtjev, u roku od 15 dana, odgovoriti sazivanjem Tematske sjednice Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije – stoji u priopćenju MOST-ovih vijećnika.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist