Hrvatska

MOST KONAČNO ODLUČIO? ‘Ako nas SDP sutra odbije, idemo s HDZ-om’

MOST KONAČNO ODLUČIO? 'Ako nas SDP sutra odbije, idemo s HDZ-om'

Milanović očito nije spreman dati svoju premijersku stolicu i možda je tu HDZ u nekakvoj boljoj situaciji što se toga tiče. Problem je odnosa snaga unutar HDZ-a i SDP-a – rekao je danas glasnogovornik MOST-a Nikola Grmoja nakon što je utvrđeno da nijedna od velikih stranaka nema dovoljan broj ruku za osiguranje mandatara.

– Rekli smo da ćemo u razgovorima s HDZ-om i SDP-om doći do zajedničkog rješenja, sa svojih 15 zastupnika ne možemo uvjetovati sve, možemo uvjetovati stranačkog mandatara koji će biti prihvatljiv, ali red je da druga strana da svoje prijedloge. Iz Karamarkove izjave vidljivo je da su spremni razgovarati o nestranačkom premijeru, no treba pričekati večeras dok dobijemo službeni odgovor. Ako HDZ pristane na oba naša prijedloga, pričekat ćemo još SDP-ov odgovor do sutra. Stalo nam je da dođe do reformske Vlade, jer smatramo da je ona najbolji izlaz iz ove situacije. Putem reformske Vlade možemo provesti većinu onih reformi oko kojih smo se složili. Ako nas SDP ponovno odbije, nastavit ćemo razgovore samo s HDZ-om – rekao je Grmoja.

– Ako odgovore pozitivno na naše prijedlog spremni smo pričati. Karamarkova izjava je išla u tom smjeru, ali čekamo službeno priopćenje – dodao je Grmoja, a prenosi Index.

Ipak, MOST još uvijek želi da novu vlast formiraju i s HDZ-om i sa SDP-om.
– Još jednom pozivamo SDP da promijene mišljenje i da se pridruže. Čekamo SDP da ako je ikako moguće da promijene svoj stav, mi želimo reformsku Vladu – potvrdio je Grmoja. Dodao je da čak i ukoliko SDP ne bude dio nove vlasti oni s njima i koalicijom Hrvatska raste misle surađivati u Saboru.

Podsjetimo, Tomislav Karamarko danas je izjavio kako će se na zaključcima o zahtjevima Mosta za tripartitnom vladom i nestranačkim premijerom još raditi na večerašnjem sastanku u HDZ-u, a poručio je i kako je ‘tripartitna vlada pase’ jer ju je odbio SDP te da HDZ želi pronaći rješenje po kojem bi sve tri strane surađivale.

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist