Aktualno

More treba poštivati!

More treba poštivati!

 Dubrovčanin Antun Rakigjija pomorac je s dugogodišnjim iskustvom u plovidbi svjetskim morima. Prošle godine njegova tvrtka Atlantska plovidba dodijelila mu je nagradu „Dobro more“ za uspješnih 30 godina u službi.

Trenutno je u Dubrovniku na godišnjem odmoru, a na more opet ide ovog petka, 7. prosinca, dan nakon blagdana Svetog Nikole, zaštitnika pomoraca.

Upravo taj blagdan i to pokroviteljstvo povod su razgovora s kapetanom Antunom Rakigjijom.

Poznata je rimska izreka kako se ploviti mora. Pa, mora li se doista?
– Mora! A što ćeš drugo činit u Gradu? Vidiš da nema ni križa, da je sve stalo. Na žalost, tužan je naš grad. Sve je manje i manje čeljadi iz Grada na brodu, možda jedino još na Atlantskoj. A sve je više pomoraca sa strane, odozdo i odozgo.

U medijima se sve češće može čitati o krizi u pomorstvu, smanjenju plaća i jeftinoj radnoj snazi iz Azije?
– Kako je kriza ovdje u nas na kraju, tako je i dole na moru. Neke tvrtke su otkazale suradnju Europljanima, a uzele su samo Filipince, Indijce. Dobro je dok brodovi voze. Bilo bi grubo kad bi mi fermali. Atlantska ipak ima dugogodišnje iskustvo, snagu i pamet pa to još uvijek ide.
 
SAMO PREŠA, PREŠA I PREŠA
 
Je li za pomorca kruh još uvijek „sa sedam kora“?
– Sve je deblji i deblji!

Prvi put ste zaplovili davne 1980. godine, zapovjednik ste od 2006. godine. Možete li uopće usporediti ta dva trenutka?
– Teško se to može usporediti. Prije je sve bilo puno humanije, i u odnosu prema pomorcima i u lukama. Na primjer, u Velikoj Britaniji radno vrijeme u portu bilo je od 8 ujutro do 5 popodne i nakon toga sve zatvoriš, zaključaš i miran si do sutra. A danas se radi od 0 do 24 sata. Nema napuštanja broda, pogotovo kao zapovjednik. Uvijek neka kontrola. Nema više: „Idem učinit đir, popit kafu pa ću se vratit!“.

Što se, po Vama, najviše promijenilo od 1980. godine do danas?
– Samo preša, preša i preša. I strahovite kontrole. Koliko su god dobre zbog sigurnosti toliko su pretjerane. U portu nemate vremena nizašto. Stalno netko kontrolira, šnjuha, viče: „Captain! Captain!“. Ako dođe netko koga je doma žena snervala, on dođe na brod, ne reče ni „dobar dan“, nego samo „daj papire“. I onda odmah znaš što te čeka.

Kako se osjećate svaki put kad idete na brod?
– Mislio sam da će biti lakše što godine budu prolazile. A zapravo je sad sve teže i teže. Imam obitelj, djecu i unuke. Ono što su mi prije bila djeca sad su mi unuci.

Što Vas motivira?
– Motiv su sada unuci. Sad treba njima pomoći. Jedan sin navegava, drugi radi u turizmu. Ma va'ja nešto radit!
Razgovor s pomorcem Antunom Rakigjijom pročitajte u novom broju duLista.

Pročitajte još

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist