GradUrednički izbor

MORATORIJ NA OVRHE ISTIČE KRAJEM LISTOPADA Grad čeka naplatu više od 160 tisuća kuna za prometne prekršaje

MORATORIJ NA OVRHE ISTIČE KRAJEM LISTOPADA Grad čeka naplatu više od 160 tisuća kuna za prometne prekršaje

Krajem listopada gotovo 300 tisuća hrvatskih građana moglo bi se naći u financijskim problemima, odnosno s blokiranim računima. Tada, naime, završava moratorij na ovrhe, koji je izmjenama zakona nastupio zbog epidemije koronavirusa. No, prema pisanju nacionalnih medija Vlada radi sve kako bi poplavu ovrha, odnosno blokiranih građana ublažila. Pa iako se provedba ovrhe na novčanim sredstvima u odnosu na sve fizičke osobe, obustavila još krajem travnja, do nas su stigle informacije kako se ovrhe ipak provode za prometne prekršaje, odnosno kako se dužnike ovršuje za neplaćene kazne koje je ispisalo Prometno redarstvo Grada Dubrovnika.

Tragom toga, odgovor smo potražili od Gradske uprave. Tako je u vremenskom razdoblju od 1. svibnja do 20. kolovoza 2020. godine Odsjek za prometno redarstvo Grada Dubrovnika sukladno članku 152. Prekršajnog zakona, te sukladno članku 5. Zakona o dopuni Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, podnosio Financijskoj agenciji naloge za naplatu na novčanim sredstvima osuđenika.

Potražuje se iznos od skoro 170 tisuća kuna

—Po podnesenim zahtjevima u ovom razdoblju potražuju se novčana sredstva u iznosu od 161.250,00 kuna. Prekršaji za koje su podneseni nalozi su počinjeni od 12. veljače do 7. prosinca 2019. godine. Od podnesenih naloga za naplatu na novčanim sredstvima osuđenika, koji su podneseni u istom razdoblju prošle godine, još se potražuju sredstva u iznosu od 8.698,91 kunu – naveli su iz Grada Dubrovnika.

Istaknuli su kako od stupanja na snagu Zakona o dopuni Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvim, po podnesenim nalozima Odsjeka za prometno redarstvo, Financijska agencija ne provodi ovrhe na novčanim sredstvima počinitelja prekršaja. Ovdje se treba prisjetiti kako je izmjenama zakona, koji je stavljen moratorij na naplatu ovrha građanima, Fina od 18. travnja prestala s provedbom ovrhe na novčanim sredstvima u odnosu na sve fizičke osobe (uključujući i obrtnike i druge koji obavljaju registriranu djelatnost), a iznimno se ovrha nastavljala, može se pročitati na stranicama Fine, u slučaju da fizička osoba ima osnove za plaćanje radi naplate zakonskog uzdržavanja djeteta (alimentacije), druge tražbine kada se ovrha provodi radi namirenja budućih obroka po dospijeću (druga uzdržavanja koja se naplaćuju u rentama), tražbine po osnovi dospjele, a neisplaćene plaće, naknade plaće ili otpremnine, ako se radi o mjerama osiguranja iz kaznenog postupka te u slučaju ovrhe po računu specifične namjene (npr. račun pričuve zgrade i sl.). Uz to,

Fina je tijekom cijelog ovog razdoblja, od kraja travnja, i dalje zaprimala nove osnove za plaćanje i evidentirala ih u Očevidnik prema vremenu primitka, ali po njima dakle nije poduzimala daljnje radnje za vrijeme trajanja posebnih okolnosti (osim ako se radi o osnovi za plaćanje za koju je propisano da se nastavlja s provedbom ovrhe).

U tri i pol mjeseca više od 2 tisuće prekršaja

Zanimalo nas je također i koliko je Prometno redarstvo Grada Dubrovnika od 1. svibnja do 20. kolovoza evidentiralo prekršaja za nepropisno parkirana vozila.

—U razdoblju od 1. svibnja do 20. kolovoza 2020. godine ukupno je evidentirano 2117 prekršaja nepropisnog parkiranja vozila, dok je u istom razdoblju prošle godine evidentirano 2238 prekršaja. Za rečene prekršaje u 2020. godine prekršitelji su do sada platili novčane kazne za 1198 prekršaja, dok je za prekršaje iz 2019. godine do sada plaćeno 1658 novčanih kazni. Za ostale prekršaje je u tijeku daljnji postupak sukladno Prekršajnom zakonu – zaključili su iz Grada Dubrovnika.

PODACI FINE

Krajem travnja više od 240 tisuća ovršenika

Fina je 18. travnja 2020. godine zastala s provedbom ovrhe na novčanim sredstvima za ukupno 244.865 ovršenika fizičkih osoba (uključeni su i potrošači / građani, njih 234.587 i fizičke osobe koje obavljaju registriranu djelatnost, njih 10.269). Zastalo se s provedbom 1.089.620 osnova za plaćanje, a ukupan iznos nenaplaćenog duga ovršenika fizičkih osoba za koji se zastalo u provedbi ovrhe je 17,2 mlrd kuna glavnice i 6,7 mlrd kuna kamata, objavila je Fina 20. travnja.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 2. rujna 2020.

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

[FOTO] KORAK DO FINALA Jugaši pobijedili u polufinalu Prvenstva Hrvatske!

Dulist

NAKON 22 GODINE Iliana Stojanović odlazi iz ‘Masline’, novi ravnatelj Božidar Šustić

Dulist