Zanimljivosti

„Morate osjetiti pod jezikom!“

„Morate osjetiti pod jezikom!“

Peti po redu Hrvatski festival pekmeza, džema i marmelade jutros je otvoren ispred crkve Sv. Vlaha. Domaće poslastice koje su ponuđene na štandovima oko Orlanda privukle su pažnju brojnih turista.

„Moj gosparu, a kako ćete znat' ako ne provate?!“, odgovara prodavač na pitanje koja je razlika između njegove marmelade i one iz trgovine.
Na žličici nudi svoju marmeladu i s ponosom u pogledu i glasu ističe: „Ma ono u butizi vam je industrija, a ovo…ma vidjet ćete kad osjetite pod jezikom!“.
Stolovi bogati raznim domaćim proizvodima iz cijele Hrvatske, od Orahovice preko Buja i Solina do Dubrovnika, opasali su prostor oko Orlandovog stupa ispred crkve Sv. Vlaha. Turisti nahrupili kao osice, raspitivaju se, kušaju, hvale i kupuju.

„Lako je objasnit razliku između pekmeza, džema i marmelade. Nema razlike u sastavu pripravljenog proizvoda, već  u gustoći i veličini komadića voća od kojeg se pravi“, razjašnjava gospođa koja osim pekmeza i džema još nudi i razne vrste likera.
Zanimljivu primjedbu dao je gospar koji nudi svoj rozolin strancima, a koji ga uporno odbijaju. „Ma nemaju oni pojma što je ovo, ovo vam kupuje samo domaća čeljad.“

U gužvi se moglo primjetiti i turističke vodiče koji ispred Luže i Sponze pokušavaju zadržati pozornost turista, ali im to ne uspijeva. Festival pekmeza, džema i marmelade očito je prejak mamac za oči, a posebno za nepce, pa čak i kad je okruženje prepuno drugih vizura.
Pogled posjetitelja sa šarenila ponude naglo prelazi na središte zbivanja kod samog Orlandovog stupa kad su ples poveli članovi KUD-a Stjepan Radić iz Pridvorja. Mnogi turisti htjeli su te trenutke zabilježiti kamerom pa je pred stolovima  došlo do zastoja.
Stručni žiri s hrvatskih prehrambenih fakulteta imat će pune ruke posla kako procijeniti i ocijeniti kvalitetu pojedinog pekmeza, džema ili marmelade. Nijanse će odlučivati, a sudačka nepca uživati.

Na festivalu su predstavljeni kvalitetni proizvodi tridesetak izlagača, malih proizvođača iz ruralnih krajeva Hrvatske, a sve proizvode u Dešinim prostorima u lazaretima ocjenjiva stručni žiri s Prehrambeno – tehnološkog fakulteta u Osijeku i Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, a uz pomoć prof. Josipa Žuvele, priznatog stručnjaka kulinarstva i viteza gastronomije.

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist