Natrag
26.3.2019 11:27

facebook

twitter

google

rss

dulist

“Moramo odgovoriti na sve izazove”

29.10.2011 @ 7:51 Andrea Falkoni Račić Kultura
3;3

Podijelite:

Dubrovački Zavod za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti predstavio je u prepunom Sorkočevićevu ljetnikovcu na Lapadu svoja izdanja u ovoj godini.

Riječ je o 49. broju časopisa „Anali Zavoda za povijesne znanosti HAZU“ i 15. broju „Dubrovnik annals“ na engleskom jeziku, koji imaju status A1 publikacije, te četiri knjige „Odluke dubrovačkih vijeća 1395-1397.“, autorice Nelle Lonze, „Čudan ti je animao čovjek. Rasprave o Marinu Držiću“ autora Milovana Tatarina, „Konavle u 15. stoljeću“ autora Nika Kapetanića, „Vlastela grada Dubrovnika“ knjiga 1, autora Nenada Vekarića.

Uvodno se okupljenima obratio akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti koji je tom prigodom istaknuo kako je HAZU stvarala povijest te kulturni i nacionalni identitet Hrvatske te da danas, kada obilježava 150.-tu obljetnicu, dužnost joj je stvarati novi i drukčiji svijet te prepoznati i odgovoriti na sve izazove.

– Valorizirali smo sve naše zavode, ukupno njih 29, te 24 muzejske jedinice. Moram reći da je ovaj zavod među najboljima Od 1949. kada je osnovan, te od Cvita Fiskovića, Grge Novaka, akademika Vladimira Stipetića, profilirao se u izvorište povijesnih dokumenata i aktualan je u svim područjima. Razlog tome je duga tradicija, kultura, 500 godina slobode, okruženje – istaknuo je akademik Kusić istaknuvši kako je impresioniran knjigama koje je ove godine objavio Zavod za povijesne znanosti u Dubrovniku HAZU-a. 

Knjige su predstavili Stjepan Ćosić, Zdenka Janeković-Römer, Lovro Kunčević, Ivana Lazarević i Slavica Stojan, dok je u prigodnom programu nastupio ansambl Plazarius, dok je program predstavljanja vodila Brigita Masle.
 
 
 
 
 
 

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana