Aktualno

“Moramo očuvati obitelj”

"Moramo očuvati obitelj"

Vjernici i hodočasnici okupili su se danas u velikom broju na Stradunu kako bi u 10 sati prisustvovali središnjem euharistijskom slavlju povodom blagdana našeg parca Svetoga Vlaha.

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić istaknuo je kako se Sveta misa slavi u ozračju ne samo 300. obljetnice dogradnje dubrovačke Katedrale, već i 20. obljetnice bratimljenja dvaju gradova Vukovara i Dubrovnika.

Središnje misno slavlje predvodio je metropolit i đakovačko-osječki nadbiskup mons. Marin Srakić koji je istaknuo kako i ovogodišnju Festu svetoga Vlaha slavimo u ozračju ekonomske krize no kako je u svemu tome potrebno očuvati obilježja hrvatskog duhovnog bića.

Zamolio je Svetoga Vlaha  da ne budemo ugroženi strahom od gubitka radnih mjesta ili prava na vlastito mišljenje. Naglasio je i kako je potrebno sačuvati kršćanske obilježja a to je moguće prema njegovim riječimo, ako očuvamo obitelj.

– Često slušamo o potrebi obnove reforme, preobrazbe političkog, gospodarskog, društvenog i moralnog života našega naroda. Svjedoci smo da su sve reforme u nekoliko desetljeća ne samo propale, nego urodile pogubnim plodovima. Sve gospodarske reforme propadale su lančano i izazivale propadanje naroda i države. Školska reforma u svoje vrijeme prouzročila je pustoš u našoj djeci, mladima i obiteljima – naglasio je mons. Srakić.

Nakon svečane Svete mise, uslijedila je procesija povijesnom jezgrom Dubrovnika  na kojoj se pronose moći Svetoga Vlaha i ostalih svetaca, koje se čuvaju u dubrovačkoj Katedrali.

Iako se najavljivala kiša, ona nije pala, a procesija je održana na suncem okupanim dubrovačkim ulicama.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist