Natrag
25.3.2019 02:45

facebook

twitter

google

rss

dulist

“Moramo čuvati Grad od vlastite neodgovornosti”

2.2.2012 @ 18:02 Dulist Aktualno
5;5

Podijelite:

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća uoči Feste svetoga Vlaha, pred brojnim uzvanicima, Grad Dubrovnik proslavio je svoj dan.

Izostao je dolazak najviših državnih dužnosnika, premijera i predsjednika, no stigli su potpredsjednica Vlade RH Milanka Opaćić, te potpredsjednik Sabora Nenad Stazić, uz brojne druge uzvanike iz političkog, crkvenog i inog života.

Ovo je ujedno bila prilika gradonačelniku Andru Vlahušiću za pohvaliti se svime što je na čelu Grada učinio u minuloj godini. A krenuo je sa svečanim mimohodom hrvatskih branitelja uz 20. obljetnicu najtežeg napada na Grad.

Pohvalio se i pozitivnim poslovanjem Grada i gradskih poduzeća, bez novih zaduženja (zato se kredit diže u ovoj, 2012. godini, op. a.). Spomenuo je i Tvornicu ideja, program zapošljavanja pripravnika, pohvalio se rezultatima protekle sezone, rješavanjem prometa… Dotaknuo se i visokim ulaganjem u kulturu, naglasivši kako za tim ne žali.

– Upravljajući Dubrovnikom, moramo raditi na dvije razine. Svim ljubiteljima Dubrovnika koji u njega dolaze, moramo znati pružiti više kako bi nam oni bili spremni posvetiti više. S druge strane, Dubrovčanima moramo znati ispuniti želje, a uzeti što manje.

U njih ulagati. Pretvarati Dubrovčane u ravnopravne građane jednakih šansi, kojima je dozvoljeno i omogućeno ostvarivati sve svoje potencijale. Stvarati nove Boškoviće, Držiće, Getaldiće, Kotruljeviće koji će oduševljavati svijet šireći granice dosega svog kreativnog uma. Grad Dubrovnik zato na svim razinama obrazovanja – od vrtića do doktorata stvara jedinstvene projekte za svu djecu Grada – rekao je među ostalim Vlahušić, dodavši:

– Grad, tako mi zovemo Dubrovnik. Jer je jedan i jedinstven. U njemu smo bili sigurni, situirani, slobodni i ponosni na svoje naslijeđe. Sveti Vlaho i Grad neodvojivo jedinstvo, kako u prošlosti tako i u buduće – dio je govora gradonačelnika.

Nazočnima se prigodnim riječima obratio i župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, naglasivši kako su naši stari stoljećima gradili i stvarali ovaj grad, ne samo materijalno, već i duhovno – djelima znanstvenika, umjetnika, našom vjerom.

– To nam je stvorilo obvezu da takav grad čuvamo i sačuvamo. Prije 20 godina čuvali smo ga i sačuvali od najezde barbara, čuvamo ga i na svaki drugi način. Moramo ga čuvati kao ono djelo koje smo vidjeli kroz njegov Statut i njegove Lazarete, ljekarne, dakle moramo čuvati sve ono što je u ovom Gradu tako veličanstveno i tako divno. Moramo ga čuvati od onih koji svojataju naše velikane, moramo ga čuvati od onih koji bi zaradili na štetu njegove ljepote.

Nažalost moramo ga ponekad čuvati i od naše vlastite neodgovornosti. Sveti Vlaho će ga čuvati, ali ga ponajprije moramo čuvati mi – poručio je, među ostalim župan Dobroslavić.

Kratak je bio biskup dubrovački mons. Mate Uzinić, istaknuvši kako je zadovoljan ovogodišnjim izborom laureata.
Nenad Stazić, potpredsjednik Sabora, promuklim glasom se nazočnima obratio u ime predsjednika Sabora RH Borisa Šprema, nazvavši to vrlo prigodnom poteškoćom.
– Svaka vlast koja više misli o sebi nego o građanima predstavlja opasnost za ono što je najvrjednije, a to je lijepa, draga i slatka sloboda od svake tiranije – rekao je Stazić, poručivši kako bi trebali biti „otvoreni za druge i drugačiji, surađujmo i s onima s kojima se uvijek i u svemu ne slažemo jer samo tako možemo ostvariti napredak“.

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić govorila je o ciljevima Vlade Zorana Milanovića. Naglasila je kako je nova vlada od prvog dana počela raditi na ključnim stvarima koje nas polako mogu početi izvlačiti iz krize.  

– Jedan od najvećih ciljeva jest otvoriti prostor investitorima, vratiti vjeru onima koji u Hrvatsku ulažu novac. Naš je zadatak da pošteno odrađujemo posao na korist onih koji žele ulagati u Hrvatsku, ali i na korist razvoja RH i dobrobiti naših građana – rekla je Opačić dodajući kako Vlada mora vratiti i poljulajnu vjeru građana u sve institucije i dužnosnike.

– Zajednički sa svojim građanima možemo izaći iz ove krize – rekla je Opačić, ponovivši kako bi i danas moto trebao biti: „Služiti građanima i raditi pošteno na korist napretka Lijepe naše.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana