Aktualno

“Moramo čuvati Grad od vlastite neodgovornosti”

"Moramo čuvati Grad od vlastite neodgovornosti"

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća uoči Feste svetoga Vlaha, pred brojnim uzvanicima, Grad Dubrovnik proslavio je svoj dan.

Izostao je dolazak najviših državnih dužnosnika, premijera i predsjednika, no stigli su potpredsjednica Vlade RH Milanka Opaćić, te potpredsjednik Sabora Nenad Stazić, uz brojne druge uzvanike iz političkog, crkvenog i inog života.

Ovo je ujedno bila prilika gradonačelniku Andru Vlahušiću za pohvaliti se svime što je na čelu Grada učinio u minuloj godini. A krenuo je sa svečanim mimohodom hrvatskih branitelja uz 20. obljetnicu najtežeg napada na Grad.

Pohvalio se i pozitivnim poslovanjem Grada i gradskih poduzeća, bez novih zaduženja (zato se kredit diže u ovoj, 2012. godini, op. a.). Spomenuo je i Tvornicu ideja, program zapošljavanja pripravnika, pohvalio se rezultatima protekle sezone, rješavanjem prometa… Dotaknuo se i visokim ulaganjem u kulturu, naglasivši kako za tim ne žali.

– Upravljajući Dubrovnikom, moramo raditi na dvije razine. Svim ljubiteljima Dubrovnika koji u njega dolaze, moramo znati pružiti više kako bi nam oni bili spremni posvetiti više. S druge strane, Dubrovčanima moramo znati ispuniti želje, a uzeti što manje.

U njih ulagati. Pretvarati Dubrovčane u ravnopravne građane jednakih šansi, kojima je dozvoljeno i omogućeno ostvarivati sve svoje potencijale. Stvarati nove Boškoviće, Držiće, Getaldiće, Kotruljeviće koji će oduševljavati svijet šireći granice dosega svog kreativnog uma. Grad Dubrovnik zato na svim razinama obrazovanja – od vrtića do doktorata stvara jedinstvene projekte za svu djecu Grada – rekao je među ostalim Vlahušić, dodavši:

– Grad, tako mi zovemo Dubrovnik. Jer je jedan i jedinstven. U njemu smo bili sigurni, situirani, slobodni i ponosni na svoje naslijeđe. Sveti Vlaho i Grad neodvojivo jedinstvo, kako u prošlosti tako i u buduće – dio je govora gradonačelnika.

Nazočnima se prigodnim riječima obratio i župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, naglasivši kako su naši stari stoljećima gradili i stvarali ovaj grad, ne samo materijalno, već i duhovno – djelima znanstvenika, umjetnika, našom vjerom.

– To nam je stvorilo obvezu da takav grad čuvamo i sačuvamo. Prije 20 godina čuvali smo ga i sačuvali od najezde barbara, čuvamo ga i na svaki drugi način. Moramo ga čuvati kao ono djelo koje smo vidjeli kroz njegov Statut i njegove Lazarete, ljekarne, dakle moramo čuvati sve ono što je u ovom Gradu tako veličanstveno i tako divno. Moramo ga čuvati od onih koji svojataju naše velikane, moramo ga čuvati od onih koji bi zaradili na štetu njegove ljepote.

Nažalost moramo ga ponekad čuvati i od naše vlastite neodgovornosti. Sveti Vlaho će ga čuvati, ali ga ponajprije moramo čuvati mi – poručio je, među ostalim župan Dobroslavić.

Kratak je bio biskup dubrovački mons. Mate Uzinić, istaknuvši kako je zadovoljan ovogodišnjim izborom laureata.
Nenad Stazić, potpredsjednik Sabora, promuklim glasom se nazočnima obratio u ime predsjednika Sabora RH Borisa Šprema, nazvavši to vrlo prigodnom poteškoćom.
– Svaka vlast koja više misli o sebi nego o građanima predstavlja opasnost za ono što je najvrjednije, a to je lijepa, draga i slatka sloboda od svake tiranije – rekao je Stazić, poručivši kako bi trebali biti „otvoreni za druge i drugačiji, surađujmo i s onima s kojima se uvijek i u svemu ne slažemo jer samo tako možemo ostvariti napredak“.

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić govorila je o ciljevima Vlade Zorana Milanovića. Naglasila je kako je nova vlada od prvog dana počela raditi na ključnim stvarima koje nas polako mogu početi izvlačiti iz krize.  

– Jedan od najvećih ciljeva jest otvoriti prostor investitorima, vratiti vjeru onima koji u Hrvatsku ulažu novac. Naš je zadatak da pošteno odrađujemo posao na korist onih koji žele ulagati u Hrvatsku, ali i na korist razvoja RH i dobrobiti naših građana – rekla je Opačić dodajući kako Vlada mora vratiti i poljulajnu vjeru građana u sve institucije i dužnosnike.

– Zajednički sa svojim građanima možemo izaći iz ove krize – rekla je Opačić, ponovivši kako bi i danas moto trebao biti: „Služiti građanima i raditi pošteno na korist napretka Lijepe naše.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist