Grad

Mokošani se guše od smrada kokoši, kad će se riješiti problem?

Mokošani se guše od smrada kokoši, kad će se riješiti problem?

Držanje kokošiju, pijevaca i ostale peradi u domaćinstvu ne bi trebao biti problem ukoliko se odvija u rijetko naseljenom području, a naravno i ako se održava kako treba.

U priči naše sugovornice Dušanke Biočić sve se odigralo – suprotno. Na području sve naseljenije Mokošice, točnije u blizini raskrižja za naselje Nova Mokošica, njezin susjed drži perad i životinje kojima, kako kaže, ni ‘ne zna naziv’. U naselju se zbog peradi širi nesnosan smrad i neugodni zvukovi zbog kojih, priča nam, ne može spavati. Nakon brojnih neuspješnih prijava koje je podnijela komunalnim redarima, Gradu Dubrovniku… Odlučila je pozvati novinare jer kako kaže: ‘Više ne može’.

Na sve se oglušuju
-Pijevaca, kokošiju, pataka, gusaka… Ne znamo čega više ima u njihovom dvorištu. A kad okrene kiša, znate li vi kako to smrdi? – govori nam Biočić koja ne razumije kako se ništa ne poduzima po ovom pitanju. Naime, o ovom su slučaju komunalne redare obavijestili već prošle godine.

– Bili su kod nas, mislila sam kako će sve riješiti, ali i dalje ništa. Na sve se oglušuju – naglašava naša sugovornica. Slala je i brojne mailove, posjećivala nekoliko puta komunalne redare… Da bi ih oni proslijedili sanitarnoj i veterinarskoj inspekciji. Iz sanitarne su joj odgovorili kako za to ‘nemaju ovlasti jer to nije gospodarstvo, nego se radi o kućnim ljubimcima’.

– A iz veterinarske su nam inspekcije rekli kako nisu za to ovlašteni i poslali nas opet na komunalno. Pitali smo mogu li barem provjeriti ima li zaraza… Opet ništa. Nakon svega, sad nas šalju u carinski ured. Za ne povjerovati – govori nam. Kako ističe, zadnji put kad su komunalnim redarima pisali o ovom problemu, dobili su od njih odgovor kako će s, nazovimo ga, prekršiteljem održati razgovor, i to: ‘Kad on dođe s broda’.

– Ali to će biti ‘pojeo vuk magare’ – uvjereno će Biočić. Iz Grada Dubrovnika su potvrdili kako je Komunalno redarstvo Grada Dubrovnika obavilo očevid.

– Utvrdilo se da se na adresi drže ukrasne ptice i perad – rekli su iz Grada Dubrovnika. Također, istaknuli su kako je sukladno tome, ‘dana 21. kolovoza vlasniku upućen poziv za održavanje usmene rasprave na samoj lokaciji za dan 3. rujna 2018. u 10 sati’.

– Međutim, Komunalno redarstvo je naknadno mailom dobilo obavijest da stranka neće moći prisustvovati očevidu jer je još uvijek na brodu. Dolazi početkom studenog te se usmena rasprava odgađa do povratka u grad, kada će se utvrditi točne okolnosti – naglasili su.

Pronašli uginulu tuku
Drugim susjedima također smeta ovaj problem, no nitko se ne želi baviti time, niti im se zamjeriti. Jedna susjeda je rekla kako su joj se gosti žalili na smrad, no, kako nam kaže Biočić, nije ništa poduzela.

– Dosta i ne želi jer ne žive ovdje. Mi živimo i ne znamo više što raditi – rekla je Biočić. No, govori nam kako je jedna od susjeda odustala od borbe, nakon što je, kao i naša sugovornica, podnijela brojne prijave, a ništa se nije napravilo. ‘Kaže mi kako jednu sobu uopće ne koristi jer se u nju ne može ući od smrada’, ističe nam Biočić.

– Hajde da on to drži kako treba, nego to nije normalno. Bili smo prošle godine našli uginulu tuku, nije se moglo ostati od smrada. Mi smo nadležne institucije obavijestili. Tek nakon deset dana su došli komunalni redari – kaže nam ljutita sugovornica koja ne može vjerovati kako je njenom susjedu itko izdao dozvolu za držanje životinja, pogotovo u tim uvjetima.

– A kad kažemo njegovoj ženi da treba nešto poduzeti, ona kaže kako se trebamo obratiti njenom mužu. I tako sve u krug – rekla je Biočić.

– Pričali smo i s predsjednikom kotara te je rekao da će poći prošetati i vidjeti što se događa. Nama ovo smeta. Ako ima dozvolu, onda neka barem očisti. Ako ne, neka ih izvoli odnijeti – zaključuje Biočić.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist