Kultura

‘MOGUĆNOSTI ZA 2020’ Predstavio se umjetnik Sandro Đukić

'MOGUĆNOSTI ZA 2020' Predstavio se umjetnik Sandro Đukić

‘Mogućnosti za 2020.’ multimedijalni je projekt kojeg je u petak navečer u Lazaretima realizirao umjetnik Sandro Đukić, a u sklopu projekta Grad kandidat: Razotkrivanje.

‘Razotkrivanje’ je sastavljeno od serija projekcija u javnom prostoru grada, raznorodnih sadržaja – od apstraktnih animacija do video-fotografskih eksperimenata, sve kao istraživanje mogućnosti modeliranja novih paradigmi percepcije javnog prostora.

– Razmišljajući o prostoru i semantičkim datostima Grada formulirala se ideja rada pod nazivom ‘Mogućnosti za 2020’ – pojašnjava Đukić svoj rad.

Naziv projekta preuzet je od izložbe ‘Mogućnosti za 1971’ autora/kustosa Davora Matičevića (Galerija suvremene umjetnosti, Zagreb), što jedan od ranih eksperimenata izlaska umjetnika iz galerije u javne prostore s idejom stvaranja novih odnosa između publike i umjetnosti.

Osim mogućeg spekuliranja s formalnim vezama između radova konceptualnih umjetnika iz vremena 70-tih i javnih projekcija Sandra Đukića, autor stavlja naglasak na svjetonazorski diskurs i poziciju umjetnika u društvu.

‘Umjetnost trebala bi biti stvarna i za ulicu da bi bila sasvim bliska i svima dostupna.’ Davor Matičević – iz kataloga izložbe ‘Mogućnosti za 1971’

O umjetniku:
Multimedijalni umjetnik Sandro Đukić, rođen je u Zagrebu 1964. gdje je nakon završene Škole primijenjenih umjetnosti u Zagrebu studirao i diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti 1989. (u klasi prof. Đuro Seder). Boravio je na Kunstakademie Düsseldorf od 1989. do 1993. kao gostujući i redovni student (u klasi prof. Nam June Paik i prof. Nan Hoover). Na istoj instituciji je pohađao Majstorsku radionicu od 1993.-1994. godine (prof. Nan Hoover). Izlagao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Hrvatskoj, Njemačkoj, Austriji, Italiji Španjolskoj, Nizozemskoj, Islandu, Sloveniji, Srbiji, Češkoj, Sjedinjenim Američkim Državama… Kao predavač je sudjelovao na više domaćih i međunarodnih simpozija. Radovi mu se nalaze u javnim i privatnim zbirkama. Nagrađen je nagradom Saveza društava likovnih umjetnika Hrvatske 1991. (na 16th Biennale of Young Art, Modern Gallery Rijeka, Rijeka, Croatia), posebnom nagradom Grada Pule (Tu smo 3, Museum of Contemporary Art Istria, Pula, Croatia) 2010. i ArtsLink Independent Projects Award 2011. godine. Član je HZSU, HDLU i HULUS-a.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist