Županija

Moguće uključivanje pričuvnih vatrogasnih postrojbi na budućim požarištima

Moguće uključivanje pričuvnih vatrogasnih postrojbi na budućim požarištima

Nedavni požari koji su opustošili Korčulu i Pelješac tema su sastanka župana Nikole Dobroslavića s načelnicima peljeških i korčulanskih općina stradalih u ovim požarima, županijskim vatrogasnim zapovjednikom Stjepanom Simovićem te predstavnicima javnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava sa područja Dubrovačko-neretvanske županije.

Župan je uvodno zahvalio svima koji su, na bilo koji način, sudjelovali u gašenju i sanaciji požarišta na Pelješcu i Korčuli, ali je i pozvao prisutne da analiziraju događaje koji su zadesili to područje s ciljem osviještavanja eventualnih problema kako bi se u budućnosti još efikasnije rješavale slične situacije. Također, naglasio je potrebu za pronalaženjem što boljeg načina za pomoć ljudima kojima je u požarima načinjena šteta.

Zamjenik župana i zapovjednik Stožera za zaštitu i spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije Davorko Obuljen iznio je podatke o aktivnostima Stožera koji je unatoč lošem pristupu požarištima i stalnoj izmjeni lokacija vatrogasnih jedinica, opskrbljivao vatrogasce hranom i drugim potrebnim sredstvima.

Zaključak sastanka je da su svi uključeni u gašenje i sanaciju požara dali sve od sebe da bi šteta bila minimalna, ali da ima prostora za napredak i usavršavanje tehničkih detalja da bi šteta od budućih požara bila manja.

Župan je zaključno rekao kako će se razmotriti mogućnost aktivnog uključivanja pričuvnih vatrogasnih postrojbi u budućim akcijama gašenja kao i svi drugi prijedlozi koje su sudionici sastanka iznijeli.

Na drugom dijelu sastanka s načelnicima, župan Nikola Dobroslavić i zamjenica župana Marija Vučković prezentirali su sadržaj najavljene podmjere 5.2. iz Programa ruralnog razvoja za pomoć obnavljanju požarom uništenih ili oštećenih poljoprivrednih gospodarstava. Dogovorena je i stručna pomoć gospodarstvima od strane županije u ispunjavanju natječajne dokumentacije.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist