Zanimljivosti

Mobilni knjižničari na Korčuli

Mobilni knjižničari na Korčuli

Nakon predstavljanja inicijative “Mobilni knjižničari“ Europskoga doma Dubrovnik u Italiji, mladi iz Župe dubrovačke gostuju 25. listopada u Centru za kulturu u Korčuli.

 
U inicijativi “Mobilni knjižničari“ Europskog doma Dubrovnik od početka srpnja sudjeluje petero srednjoškolaca iz Župe dubrovačke: Doris Bogoje, Marija Miloslavić, Ivona Sušić, Lobel Zvonimir Daničić i Vlatko Car. Mentorica im je Adriana Kremenjaš-Daničić, predsjednica Europskog doma Dubrovnik, a voditeljica Nataša Kovačević, studentica Sveučilišta u Dubrovniku.  Ciljevi inicijative su aktivno sudjelovanje mladih u životu lokalne zajednice i poticanje kulturne raznolikosti, kreativnosti i poduzetništva među mladima.

Članovi inicijative su posjetiteljima i stanovnicima Župe u srcu sezone posuđivali tristotinjak knjiga na engleskom, francuskom, njemačkom, ruskom, talijanskom i španjolskom jeziku, nabavljenih zahvaljujući financijskoj potpori iz europskog programa Mladi na djelu. Riječ je o drugom projektu Europskog doma Dubrovnik sufinanciranom iz tog programa. Projekt je poduprla i Općina Župa dubrovačka.

Bilo je planirano da se knjige posuđuju od 25. srpnja do 25. kolovoza, no s obzirom da u Župi nema ni knjižare ni knjižnice, zanimanje turista za ovu vrstu ponude bilo je veliko, pa je posudba trajala do početka rujna. Knjige su se po tri puta sedmično posuđivale na taraci hotela Mlini u Mlinima i šetnici ispred zgrade recepcije hotelskog poduzeća u Platu, a prolaznici su knjižničare mogli prepoznati po majicama, banerima i letcima koje su zajedno osmislili.
Nekoliko župskih i dubrovačkih gospođa ovu je inicijativu poduprlo donirajući Europskom domu Dubrovnik svoje knjige, većinom na engleskom jeziku. Najviše knjiga poklonila je Jadranka Brezec iz Brašine. Manji dio njenih knjiga uvršten je u mobilnu knjižnicu, a ostatak je tijekom kolovoza više puta prodavan u Dubrovniku na štandu ispred Palače Sponza po 15 kuna za knjigu. Prihod od prodaje iskorišten je za pokriće dijela troškova izleta u Italiju, u kojoj, iako svi odreda uče talijanski, petero župskih mobilnih knjižničara do sada još nije bilo.

Trodnevni izlet organiziran je uz potporu Općine Trani i udruženja „Amici della Croazia“ (Prijatelji Hrvatske) iz Tranija, s kojima Europski dom Dubrovnik otprije surađuje. Doris, Maria, Ivona, Lobel i Vlatko su u klasičnoj gimnaziji u Traniju predstavili aktivnosti svoje inicijative, naravno, na talijanskom jeziku. Mladi Tranezi su ih vrlo srdačno prihvatili i pozvali na druženje i nakon nastave. Grupa je razgledala najznačajnije kulturno-povijesne znamenitosti Tranija i okolice. Posjetili su i moderno uređenu gradsku biblioteku, koju im je cijelu, od skladišta za knjige do dvorane za projekcije, pokazala upraviteljica biblioteke. Zaključak: Bilo bi lijepo da Župa ima nešto slično!

Tijekom Mjeseca hrvatske knjige (15.10.-15.11.2011.) inicijativa „Mobilni knjižničari“ bit će predstavljena u Korčuli i Dubrovniku. U završnoj fazi projekta knjižničari će izraditi brošuru s prijedlozima kako stečena znanja, vještine i iskustva koristiti u novim projektima.

Pročitajte još

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist