Kultura

Mljetska jezera jedinstven su geokemijski sustav u Mediteranu!

Prof. dr. sc. Ivan Sondi sa Zavoda za mineralogiju, petrologiju i mineralne sirovine Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održao je predavanje ‘Mljetska jezera-jedinstveni geokemijski sustav u Mediteranu’ proteklog vikenda u Galeriji ‘Stara skula’ u Goveđarima.

Na predavanju je bilo riječi o sedimentacijskim procesima u jezerima, autigenom formiranju aragonita u vodenom stupcu kao i o ulozi aragonita u tvorbi skeletnih struktura živih bića kao što su koralji. Analizom jezgri uzetih sedimenata ukazano je na dinamičku recentnu povijest jezera dok su koncentracije metala i metaloida u vodenom stupcu ukazale na čistoću mora kao i na neke druge interesantne činjenice.

Predavanje o mljetskim jezerima je samo jedno u nizu brojnih predavanja koja organizira Nacionalni park Mljet s ciljem informiranja šire javnosti o rezultatima znanstvenih istraživanja koja se kontinuirano provode na području Nacionalnog parka Mljet.

Autor: O. Pečar
Foto: A. Popijač

Pročitajte još

Ruska glazba koja miriše na ljubav neba i zemlje na Igrama

Dulist

Monodrama ‘Mistero buffo’ u petak na programu Igara

Dulist

Ljubitelji jazza, Igre za vas donose pravu poslasticu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija