Politika

MLADEN GOJUN: Konstrukcije Marka Potrebice su neozbiljne

MLADEN GOJUN: Konstrukcije Marka Potrebice su neozbiljne

Klubovi vijećnika SDP-a, te HNS-HSU-a i partnera uputili su priopćenja za medije povodom jučerašnjeg istupa HDZ-a. Sve vezano uz rješenje Ureda državne uprave u Dubrovačko-neretvanskoj županiji o Odluci o izmjenama i dopunama Statuta Grada Dubrovnika.

– Zadovoljni smo rješenjem kojim je predlagatelju Odluke o izmjenama i dopunama Statuta Grada Dubrovnika naloženo hitno usklađivanje sa zakonima Republike Hrvatske, prvenstveno Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Na nezakonitost izmjena i dopuna Statuta usvojenih većinom glasova na 5. sjednici Gradskog vijeća održanoj 30. lipnja 2015. upozoravali smo na vrijeme.

No, predlagatelji predmetne odluke odbacili su sva naša dobronamjerna upozorenja izabravši paušalno čitanje zakona, koje im se sada poput bumeranga odbilo od glavu. Na jučer iznesene konstrukcije predsjednika kluba vijećnika HDZ-a i njihovih koalicijskih partnera Marka Potrebice ne želimo se posebno osvrtati jer iste, osim što pokazuju elementarno nepoznavanje načina funkcioniranja tijela državne uprave, ocjenjujemo kao neprimjerene i neozbiljne.

Tražimo od predlagatelja Odluke o izmjenama i dopunama Statuta Grada Dubrovnika da postupi prema rješenju Ureda državne uprave i u roku od 15 dana uskladi Statut sa pravnim propisima višeg reda. Pozivamo vijećnike oporbenih političkih grupacija u Gradskom vijeću da prestanu s politikom prisvajanja ovlasti koje im zakonski ne pripadaju, te da u buduće odluke ne srljaju bezglavo kako se ne bi doveli u situaciju da im navodno pažljivo pripremljeni materijali od strane ‘pravih stručnjaka’ padnu u primjeni, kao što je bio slučaj s posljednjom Odlukom o organizaciji i načinu naplate i kontrole parkiranja u Gradu Dubrovniku – napisao je u priopćenju Mladen Gojun.

Klub vijećnika HNS-HSU i partnera pak ističe kako su pravovremeno oporbi u Gradskom vijeću predvođenoj HDZ-om ukazivali da Odluka o izmjenama i dopunama Statuta Grada Dubrovnika donesena na 5. sjednici Gradskog vijeća 30. lipnja nije zakonita.

– Unatoč višestrukim javno izrečenim zahtjevima za legalnim i zakonitim postupanjem predsjedniku Gradskog vijeća, te gradskim vijećnicima odgovornim za pripremu i donošenje odluke, ista je usvojena nasilnim preglasavanjem.

Neoboriv dokaz da smo pri upozorenjima bili u pravu je rješenje predstojnika Ureda državne uprave Balda Pušića, kojim je Gradskom vijeću, odnosno predlagatelju izmjena Statuta, naloženo usklađivanje sporih članaka sa zakonom, za što je ostavljen rok od 15 dana.

Zato je posve deplasiran očajnički manevar vijećnika HDZ-a, koji se jučer, ugazivši u cipele prevelikog broja, usudio „dijeliti lekcije“ tijelima državne uprave Republike Hrvatske postavljajući sebe iznad zakona. Gospoda iz HDZ-a ponovno su pokazala da mišljenja Ministarstva uprave i županijskog Ureda državne uprave prihvaćaju samo ukoliko im ista odgovaraju. Podsjetimo, kada je isto to Ministarstvo uprave potvrdilo zakonitost dopunskih točaka konstituirajuće sjednice, takvo mišljenje Ministarstva objeručke su prihvatili. U svim drugim slučajevima do sada drže se one „svatko ima mišljenje pa tako i ministarstva“, a kako smo svjedočili jučer ne prežu ni od neumjesnih pokušaja pritisaka na institucije državne uprave.

Nažalost, po tko zna koji put od formiranja aktualnog Gradskog vijeća svjedočimo ponavljanju koncepta kojim se odluke donose ishitreno i nepromišljeno ili namjerno ignorirajući jasne zakone Republike Hrvatske, a samo s ciljem uzurpacije ovlasti i pripisivanju istih Gradskom vijeću, kao da raspodjela ovlasti između gradonačelnika kao izvršnog i Vijeća kao predstavničkog tijela nije detaljno definirana zakonima RH.

Podsjećamo da su vijećnici HNS-a i partnera dobili najveću potporu građana Dubrovnika na prijevremenim izborima u ožujku. Iskazano povjerenje vratit ćemo isključivo realizacijom svih obećanih projekata, ali i upornim inzistiranjem na zakonitom postupanju. Gospodi iz HDZ-a možemo tek sugerirati da u porazu pokušaju pronaći barem slamčicu dostojanstva – napisala je u ime Kluba vijećnika HNS-HSU i partnera Matija Čale Mratović.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist